Linkovi

Kako omiljenu igračku pretvoriti u filmsku zvijezdu? (21/2/03) - 2003-02-21


Već godinama, u ovo doba, u New Yorku se održava Međunarodni sajam igračaka. Oboružani novim idejama, proizvodima i marketinškim metodama, proizvođači igračaka se nadaju da su uspješno predvidjeli ukus svojih kupaca.

Na ovogodišnjem sajmu uočava se novi vrući trend u marketingu igračaka – pretvaranje omiljenih igračaka u filmske zvijezde. Na čelu trenda je kompanija Mattel, čija je Barbie već dvije sezone filmska diva: U jesen 2001. ona je bila "Barbie u Orašaru”, prošle jeseni bila je “Barbie Matovilka”, a ove će biti, kako je pokazano na sajmu - “Barbie s Labuđeg jezera”.

Ali, Barbie je samo početak, točnije vrh ledenjaka. I njezina vlastita kompanija ima i druge, ambicioznije planove – 35 godina stari trkaći automobilići “Vrući kotači” pretvaraju se u seriju video filmova, a u suradnji s filmskim studijem Columbia Pictures, oni će biti i dio akcijskog filma, najavljenog u kinima 2005. godine.

Niti druge kompanije ne zaostaju. Lego Systems Inc udružila se sa studijem Miramax Films, a rezultat njihove suradnje su video i film temeljeni na popularnim Legovim likovima iz serije Bionicles, među kojima je i Lerakh, uništavač prirode. Kompanija Hasbro proizvela je video seriju, nazvanu “Doh-Doh Land”, a u produkciji je i animirani DVD film čiji se glavni junaci temelje na popularnim akcijskim figurama GI Joe. Naravno, DVD će se prodavati upakiran zajedno s jednom akcijskom figurom.

Interes u pretvaranju igračaka u filmske zvijezde vide i Hollywood i proizvođači igračaka. Uostalom, prodaja igračaka u blagoj je stagnaciji, što industriju igračaka, “tešku” preko 20 milijardi dolara, tjera u nove poduhvate. Da su ti poduhvati isplativi pokazao je primjer Barbie – Barbie u Orašaru je zaradila više od 150, a Barbie Matovilka preko 200 milijuna dolara!

Vapaj roditelja koji brinu da im djeca imaju sve više igračaka, a sve manje mašte ne nailaze na razumijevanje kod proizvođača igračaka. Kako je ustvrdio direktor plasmana “Vrućih kotača”, filmovi i video serija s ovim trkaćim automobilićima “uči djecu da shvate moć pravih vrijednosti, poput hrabrosti i timskog rada”. Prema proizvođaču modnih lutaka Bratz, njihova video serija uči djecu “vrijednosti prijateljstva”, a usput ih - kako je rekao - "pomalo orijentira kada je u pitanju ukusno odijevanje."

XS
SM
MD
LG