Linkovi

Hrvatska aplikacija za EU - 'signal nade' (21/2/03) - 2003-02-21


Predsjednik Europske komisije Romano Prodi pozdravio je posebnim priopćenjem hrvatsku kandidaturu za Europsku uniju. "To je moćan signal nade za budućnost" - kazao je Prodi.

"Aplikacija Hrvatske za članstvo u EU veoma je dobra vijest, moćan signal nade u budućnost, stabilnost i rast i miran suživot. To potvrđuje da ova regija, integralni dio Europe, odlučuje da se zauvijek riješi drama i trauma nedavne prošlosti. Samo kada sve zemlje Balkana uđu u Uniju njihova će reorganizacja biti kompletirana" - službena je reakcija predsjednika Europske komisije Romana Prodija na predaju hrvatskog zatjeva za ulazak u Uniju.

U svom priopćenju predsjednik Europske komisije nadalje podsjeća da sve zemlje čeka težak put usvajanja europskih standarda u svim područjima življenja. “Ne mislim samo na tehničke i ekonomske kriterije već također socijalne i političke standarde koji počinju od prihvaćanja našeg naslijeđa građanskih i socijalnih sloboda i poštivanja ljudskih prava – tako fundamentalnog u našem identitetu kao Europljana”.

Jer, nastavio je Prodi, “priključivanje EU pretpostavlja mijenjanje povijesti jer Unija više nije samo tehnička ili ekonomska integracija”. Uspjeh zavisi o naporima obaju strana - završetak je reakcije na hrvatsku aplikaciju za članstvo koja je, u inače velikoj konkurenciji drugih aktualnih tema, u svim ovdašnjim medijima zavrijedila primjerenu pažnju.

XS
SM
MD
LG