Linkovi

Požar u naftnom postrojenju na Staten Islandu (21/2/03) - 2003-02-21


U skladištu sirove nafte na Staten Islandu, u blizini New York Cityja, izbio je požar.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je da nema dokaza koji bi ukazivali da se radi o nečem drugom a ne tragičnom događaju vezanom uz nesreće koje se događaju u radnom procesu.

Uzroci požara za sada su nepoznati. Glasnogovornik Saveznog istražnog ureda FBI-ja izjavio je da je prerano govoriti o uzrocima. Dodao je da FBI prati situaciju na Staten Islandu jer se postrojenje u kojem je izbio požar smatra objektom koji bi mogao biti cilj terorističkog napada.

Za sada se zna da je u eksploziji ranjena jedna osoba, dok se dvije vode kao nestali. U vezi njih, gradonačelnik Bloomberg je izjavio da se "treba bojati najgoreg."

Svjedoci tvrde da su čuli u postrojenju snažnu eksploziju, nakon čega se proširio požar.

Okolinu je obavio gust dim, koji - kako javlja CNN – dosiže jednu milju u visinu.

Neki medijski izvori navode da je požar možda izbio za vrijeme punjenja jednog tankera.

Za sada, nema neovisnih i potvrđenih informacija o žrtvama.

Postrojenje na State Islandu vodi tvrtka Exxon Mobil.

Staten Island nalazi se preko puta donjeg Manhattana, na kojem se među ostalim nalazi Wall Street te lokacija na kojoj je bio Svjetski trgovinski centar.

Kako iz New Yorka javlja Barbara Shoetzau, stručnjaci tvrde da se požar može kontrolirati jedino s morske strane ovog postrojenja, a ne s kopna. Newyorškim vatrogascima pomažu plovila Obalne straže.

Andy Willner, koji je u lokalnoj upravi zadužen za očuvanje okoliša u obalnom području između New Yorka i New Jerseya, izrazio je zabrinutost zbog ekoloških šteta koje će uzrokovati požar.

Gradske vlasti brine i to što je požar ugrozio i i cijevi manjeg naftovoda koje se protežu ispod obližnjih cesta.

CNN je u prvim izvješćima tvrdio da se radi o rafineriji nafte, kasnije je javljeno da je do eksplozije došlo u skladištu benzina.

XS
SM
MD
LG