Linkovi

Iranski nuklearni program (20/2/03) - 2003-02-20


Prema riječima glasnogovornika američkog državnog tajništva Richarda Bouchera, Sjedinjene Države su “vrlo zabrinute zbog toga što Iran razvija, navodno, mirnodopski nuklearni program - uključujući i izgradnju reaktora u Bushehru – koristeći to kao izgovor za razvoj programa nuklearnog naoružanja.”

Izjava gospodina Bouchera uslijedila je nakon što su Iranski predsjednik Mohammed Khatami i iranski ministar za atomsku energiju Gholamreza Agazadeh obznanili namjeru Irana da nastavi s kompletnim ciklusom razvoja nuklearnog goriva, uključujući iskopavanje urana i njegovu preradu i obogaćivanje. Oni su također objavili imena određenog broja pogona koji će se baviti nuklearnom programom.

Predsjednik Khatami je sa svojim izjavama postavio ozbiljno pitanje glede iranske dosljednosti da - dokle god je reaktor u Bushehru aktivan - prima novo gorivo iz Rusije, a da sav nuklearni otpad vraća natrag u Rusiju. Sporazum je sastavljen s namjerom da se osigura sve kako Iran ne bi imao razloga da proizvodi nuklearno oružje. Ali, kako je gospodin Boucher istaknuo, odluka Irana da samostalno iskopava uran i ponovo prerađuje nuklearni otpad “ima smisla samo ako je u pitanju program za nuklearno naoružanje.”

Program nuklearnog naoružanja dao bi mogućnost Iranu da napadne druge zemlje balističkim projektilima s nuklearnim glavama, te bi opasno destabilizirao ionako krizno područje. Iran je također jedan od najaktivnijih sponzora međunarodnog terorizma. Iran podržava grupe kao što su Hezbollah, Hamas, Palestinski Islamski Džihad i Popularnu frontu za oslobođenje Palestine – glavno zapovjedništvo. Direktor Središnje obavještajne agencije – CIE, George Tenet rekao je članovima Kongresa da Sjedinjene Države raspolažu određenim indikacijama da je al- Qaida prisutna u Iranu. Iran je opskrbio razne terorističke grupe naoružanjem i eksplozivom. Kako je direktor CIE George Tenet rekao: “Iran ide ka neovisnosti u polju kako biološkog, tako i kemijskog programa naoružanja.” Neovisnost bi omogućila Iranu lakše korištenje takvog tipa naoružanja ili da ga lakše pribavi za razne terorističke grupe.” Nuklearni reaktor u Bushehru koštat će Iran preko milijardu dolara, dok će obogaćivanje urana i izgradnja pogona za obradu teške vode stajati stotine milijuna dolara više. To je velika suma novca koji bi se utrošio na nuklearni program, naročito u zemlji koja je bogata naftom i rezervama prirodnog plina. Ovo je samo još jedna indikacija da bi iranski nuklearni program mogao razviti oružje masovnog uništenja. Nuklearno naoružani Iran, koji podržava međunarodni terorizam, predstavljao bi zaista jednu ozbiljnu prijetnju.

XS
SM
MD
LG