Linkovi

Bush: Vjerovati u razum Saddama Husseina - najgora opcija (20/2/03) - 2003-02-20


Predsjednik Bush nastavlja vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da zauzme čvrst stav prema razoružavanju Iraka. Predsjednik je tijekom posjeta Atlanti, u saveznoj državi Georgia, rekao da svijet ne može vjerovati iračkom čelniku.

Visoki dužnosnik Bijele kuće izjavio je da će Washington sljedećeg tjedna Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predložiti novu rezoluciju o Iraku. Kako je rečeno, taj bi dokument trebao sadržavati ocjenu da Irak nije ispunio svoje obveze iz prethodne rezolucije usvojene u studenom prošle godine.

Francuska je već naznačila da bi mogla uložiti veto na rezoluciju koja bi poslužila kao uvod u rat. Kina i Rusija traže da se veći naglasak stavi na inspekcije, a manji na uporabu sile.

Osvrćući se na ove zamjerke, predsjednik Bush je ponovio da vojnu silu i dalje smatra posljednjom opcijom. Ipak, jasno je dao do znanja da je pasivnost još gore rješenje. "Vjerovati u razum i suzdržanost Saddama Husseina nije nikakva opcija" - rekao je američki predsjednik.

Predsjednik je dodao da se iračko negiranje i odugovlačenje u razoružavanju ne mogu tolerirati: "Amerika i njeni saveznici ponovno su pozvani da brane mir pred agresivnim tiranom. Prihvaćamo tu odgovornost."

Predsjednik je posjetio Atlantu na putu za svoj ranč u Teksasu, gdje će tijekom vikenda razgovarati s premijerom Španjolske, jedne od europskih zemalja koja podržava američku politiku prema Iraku.

XS
SM
MD
LG