Linkovi

SAD i Britanija predložit će novu rezoluciju o Iraku (20/2/03) - 2003-02-20


Sjedinjene Države i Britanija namjeravaju ovih dana predložiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda novu rezoluciju kojom bi se odobrilo pokretanje rata protiv Iraka ukoliko se ne bude razoružao. Rok koji bi bio postavljen za razoružanje, te formulacija rezolucije – teme su o kojima američka vlada razgovara sa savezničkim zemljama – priopćila je Bijela kuća. Irački predsjednik Saddam Hussein izjavio je jučer da on želi mir, ali ne po cijenu iračke neovisnosti i dostojanstva.

Predsjednik Bush se u Bijeloj kući sastao s glavnim tajnikom Sjeverno-atlantskog saveza Georgeom Robertsonom. Teme – suradnja unutar saveza, te mogući rat s Irakom. Američki je predsjednik tom prilikom pohvalio odluku NATO-a da pomogne Turskoj u obrambenim pripremama za slučaj da Sjedinjene Države povedu rat protiv Iraka.

“Ovaj savez sada opskrbljuje Tursku opremom kako bi pomogao našim turskim saveznicima da se zaštite od eventualnog iračkog napada” – rekao je gospodin Bush.

Oprema o kojoj je riječ obuhvaća zrakoplove za elektronsko osmatranje i proturaketne obrambene sustave, a predviđeno je i upućivanje postrojbi specijaliziranih za kemijsku i biološku dekontaminaciju.

Što se tiče američkog zahtjeva Turskoj da dopusti stacioniranje američkih postrojbi u južnoj Turskoj, Bijela kuća je priopćila da Ankara nema na raspolaganju još puno vremena za odgovor na traženje Washingtona. Glasnogovornik Ari Fleischer je izjavio da turski parlament mora čim prije odlučiti hoće li američkim postrojbama biti dopušteno korištenje turskih baza za slučaj rata s Irakom.

Parlament u Ankari je odgodio izjašnjavanje nakon što vlade Sjedinjenih Država i Turske nisu postigle suglasnost o količini ekonomske pomoći koju bi Washington trebao osigurati Ankari. U novinskim se izvještajima navodi da Turska traži više od ponuđenih 20 milijardi dolara vrijednih zajmovnih jamstava.

XS
SM
MD
LG