Linkovi

WT: 'Više ljutnje nego panike zbog terorističke opasnosti' (19/2/03) - 2003-02-19


Većina stanovnika šireg područja Washingtona poduzela je mjere koje su im preporučene kao zaštita u slučaju terorističkog napada. U anketi koju je proveo Washington Post, više od šezdeset posto ispitanika kaže da je poslušalo vladine preporuke. Troje od četvoro ispitanika izražava zabrinutost da bi teroristički napad mogao biti izvršen u području Washingtona, a gotovo ih polovica strahuje da bi upravo oni mogli biti žrtve.

Washingtonski list zaključuje da je vladino proglašenje višeg stupnja opasnosti od terorističkog napada ljude više zastrašio nego informirao. 25 posto ispitanika kaže da je nakon objavljenog upozorenja “osjetilo blažu paniku”, a čak četvoro od deset anketiranih kaže da ih je upozorenje “razljutilo” – piše Washington Post.

A o tome kako se Amerikanci osjećaju u inozemstvu piše New York Times: “Amerikanci u svijetu sučeljeni s ljutnjom prema Sjedinjenim Državama” – naslov je pod kojim list navodi da se usporedo s povećavanjem izgleda za rat protiv Iraka povećava i anti-amerikanizam na ulicama stranih gradova, njihovim novinama, kafićima …

Amerikanci u inozemstvu kažu za newyorški list da ljudi gotovo svugdje prave razliku između njih i američke vlade. Oni, međutim, priznaju da su ljutnja prema američkoj politici i ogorčenost zbog američke moći prerasli u različite stupnjeve neugodnosti, pa i opasnosti po Amerikance koji žive u inozemstvu – piše New York Times.

Kad je predsjednik Bush došao na vlast, arapski svijet je to vidio kao novu priliku za mir, te je u američkom čelniku gledao čovjeka koji se razumije u poslove vezane za naftu – piše Christian Science Monitor. Umjesto toga, Arapi su danas razočarani, a ponekad i vrlo kritični prema američkom predsjedniku. John Zogby – koji se nalazi na čelu jednog američkog instituta za ispitivanje javnog mnijenja – tvrdi da je pad popularnosti gospodina Busha u arapskom svijetu doveo do alarmantnog gubitka arapskog povjerenja prema američkoj politici, navodi bostonski list.

XS
SM
MD
LG