Linkovi

Prvi bionički kohlearni implantat u Hrvatskoj (19/2/03) - 2003-02-19


U gradskoj vijećnici, u Rijeci, danas će svečanim primanjem biti obilježen značajan korak za riječko i hrvatsko zdravstvo - uspješno usađivanje bioničkog uha, odnosno kohlearnog implantata u uho jednog hrvatskog pacijenta. Domaćin, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i američka tvrtka "Advanced Bionics", proizvođač bioničkog kohlearnog implantata, u nazočnosti američkog veleposlanika u Hrvatskoj, Lawrencea Rossina, obilježit će uspjeh liječnika Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Zahvat je obavljen u suradnji sa stručnjacima Sveučilišta u Aachenu.

Kohlearni implantat, odnosno kako ga proizvođač naziva "Clarion Bionic Ear System", sadrži digitalni mikroprocesor, nalik onome u pejđerima, koji šalje slušne signale u mozak osoba koje su gluhe ili im je sluh jako teško oštećen. U odnosu na ranije slične naprave, ovaj je implantat mnogo novije tehnologije koja podražuje slušni živac stimulacijom visoke rezolucije, frekvencije i do 90 tisuća impulsa u sekundi.

Svi partneri u ovom prvom uspješnom zahvatu kohlearne implantacije u Hrvatskoj nadaju se da će nova tehnologija umjetnog digitalnog unutrašnjeg uha postati dostupna širem krugu gluhih osoba ili osoba teško oštećenog sluha u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG