Linkovi

Samoizolacija Sjeverne Koreje (19/2/03) - 2003-02-19


Dvanaestog veljače, Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da Sjeverna Koreja krši sporazum iz 1994. godine o zamrzavanju njezinog nuklearnog programa. Agencija je svoje nalaze proslijedila Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda na daljnji postupak.

Odluka Sjeverne Koreje da ponovno aktivira svoje nuklearne pogone mogla bi omogućiti i njezino ubrzavanje proizvodnje nuklearnog oružja. Mnoge zemlje zabrinjava sjevernokorejski program razvoja nuklearnog oružja. Među njima su Kina, Rusija, članice Europske Unije, Južna Koreja i Japan. Sve te zemlje su izjavile da žele da Sjeverna Koreja ostane i dalje bez nuklearnog oružja. Ukoliko Sjeverna Koreja bude nastavila ignorirati zabrinutost tih zemalja, naći će se u sve većoj izolaciji.

Kao što je rekao zamjenik državnog tajnika Richard Armitage, Sjeverna Koreja "ništa neće dobiti razvitkom nuklearnog oružja, a mnogo može izgubiti … Narod te zemlje već plaća strašnu cijenu zbog tih programa međunarodnom izolacijom i krivo utrošenim materijalnim sredstvima."

Uvjeti u Sjevernoj Koreji "su zaprepašćujući", rekao je gospodin Armitage, "a milijuni Sjevernokorejaca sučeljeni su s izgladnjivanjem." Sjedinjene Države su bile najveći svjetski donator pomoći u hrani Sjevernoj Koreji. Od 1995, Sjedinjene Države su osigurale gotovo dva milijuna tona hrane.

Ali, ni Sjedinjene Države, niti druge zemlje, ne mogu ignorirati opasne poteze sjevernokorejske vlade. U slučaju Sjeverne Koreje, "imamo posla s nepredvidljivim režimom," izjavio je zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz, "s režimom koji se, kako izgleda, sve dublje upušta u eskalaciju."

Kao što je rekao zamjenik državnog tajnika Richard Armitage, "Sjeverna Koreja se mora nepovratno odreći svog programa nuklearnog naoružanja na način koji može biti provjeren." Sjedinjene Države, rekao je gospodin Armitage, "neće nagrađivati Sjevernu Koreju kako bi ju odobrovoljile i uvjerile da mora postupati sukladno svojim obvezama. Ali, ostajemo i dalje spremni izmijeniti naše odnose s tom zemljom kada ona bude udovoljila međunarodnim obvezama i sporazumima. Kanali komunikacije između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje ostaju i dalje otvoreni, ali, na koncu, važni će biti samo potezi Sjeverne Koreje."

XS
SM
MD
LG