Linkovi

Odbor NATO-a za planiranje odlučio razmjestiti ljudstvo i opremu u Tursku (19/2/03) - 2003-02-19


NATO savez će razmjestiti zrakoplove AWACS, raketne sustave Patriot i jedinice za obranu od kemijskih i bioloških napada u Tursku. Ova je odluka donesena samo nekoliko dana nakon što je savez riješio spor oko planiranja vojne pomoći Turskoj u slučaju rata u Iraku.

Odluku o upućivanju NATO-ve vojne opreme u Tursku donio je Odbor NATO-saveza za planiranje obrane. Francuska nije članica ovog odbora. NATO savez je kroz isto tijelo uspio riješiti spor oko planiranja obrambene pomoći Turskoj u slučaju rata. Francuska, Njemačka i Belgija su punih mjesec dana blokirale planere saveza u pokušajima da razrade mjere za zaštitu Turske, zemlje, koja bi, kao baza za američke operacije protiv Iraka, mogla biti izložena iračkim napadima.

Vlade u Briselu, Berlinu i Parizu tvrdile su da još nije došlo vrijeme da se savez počne pripremati za rat. Njemačka i Belgija povukle su svoje zamjerke uz uvjet da NATO podrži napore Ujedinjenih naroda da se pronađe mirno rješenje za iračku krizu. NATO savez donio je odluku o upućivanju opreme u Tursku u trenutku dok Sjedinjene Države vrše pritisak na Istanbul da dozvoli razmještanje američkih snaga u zemlji za potrebe mogućeg rata protiv Iraka. Turska za sada nije na to pristala, tražeći milijarde dolara američke pomoći kao odštetu za štete koje bi rat nanio turskom gospodarstvu.

XS
SM
MD
LG