Linkovi

Koliko je potrebno da se najmoćniji grad na svijetu isključi iz svijeta? (19/2/03) - 2003-02-19


Koliko je potrebno da se najmoćniji grad na svijetu isključi iz svijeta? Zlobnici kažu da već kiša unese nered, a pet do deset centimetara snijega Washington gotovo paralizira. Prema tome, i do sedamdesetak centimetara snijega, koliko je napadalo tijekom nedjelje i ponedjeljka, efikasno je pretvorilo američki glavni grad u uspavanu ljepoticu.

Ponedjeljak je srećom bio praznik, pa državne ustanove i škole ionako nisu radile, ali se, silom zatrpanih prometnica, dugi praznički vikend protegnuo i na utorak, a mnogi niti danas neće moći stići do svog posla. Problem nije bio u nespremnosti službi za čišćenje, - više stotina ralica i kamiona stajalo je u pripravnosti po cestama i mostovima već u noći sa subote i nedjelje -, nego u tome da je snijeg padao brže nego što ga je mehanizacija uspjela uklanjati.

Ne zaostajući za svojim zatrpanim sugrađanima i predsjednik Bush je svoj raspored morao prilagoditi elementarnoj nepogodi – svečani govor povodom praznika Dana predsjednika u Nacionalnom muzeju graditeljstva bio je otkazan. Na primjedbe zlobnika da se Muzej nalazi na par stotinjak metara od Bijele kuće, predsjednikovi su pomoćnici pojasnili da problem nije u tome što predsjednik ne bi mogao prehodati tu udaljenost, nego u tome što Muzej nije otvorio svoja vrata – nitko od uposlenika se nije uspio probiti do posla.

Snijeg je, na sveopće veselje, Washingtonu donio i neke već zaboravljene trenutke opuštenosti i radosti. Po avenijama koje inače svih 24 sata u potpunosti zauzimaju automobili, posljednja dva dana ljudi se kreću pomoću skija, a djeca su sa svojim saonicama brzo zauzela neke strmije ulice. Kako komentiraju novine, američki glavni grad je glatko prešao iz “naranđastog stadija opasnosti” u “bijeli stadij zimske radosti”.

Novine doduše podsjećaju i na poznatu primjedbu američkog predsjednika Kennedyja koji je Washington opisao kao “grad južnjačke efikasnosti i sjevernjačkog šarma”, obrnuvši tako uobičajene epitete o ljepoti i učinkovitosti. Ta se primjedba do dana današnjeg smatra jednom od najvećih uvreda za grad koji, valja priznati, malo kaska u brzini čišćenja snijega za sjevernijim i snijegu više izloženim američkim velegradovima. U Washingtonu, prema službenoj procjeni gradonačelnika Anthonyja Williamsa, čišćenje će potrajati 60 sati, računajući, naravno, otkako je prestao padati snijeg!

Ima i nekih kojima je snijeg dao priliku da si osvjetlaju obraz. Vlasnici sportskih vozila, odnosno džipova, u posljednje su vrijeme izloženi neviđenoj kampanji ocrnjivanja. Brojne nevladine organizacije u oglasima na televiziji vlasnike džipova nazivaju “pomagačima terorista” i “najvećim zagađivačima okoliša na svijetu”, a sve zato što neopravdano voze automobile koji troše ogromne količine benzina. Čak ih je i jedna evangelistička organizacija pozvala na red uz pitanje: što bi vozio Isus Krist?

No, upravo su sportska vozila, džipovi, u Washingtonu spasili dan – prava vojska dobrovoljaca svojim je SUV-jima po zatrpanim ulicama prevozila liječnike i medicinske sestre na posao, a pacijente u bolnice i natrag kući. Kao što je prokomentirao jedan od njih, Phil Heuschen iz Arlingtona, “Konačno sam mogao biti ponosan što imam Explorera. U dva dana, na cesti sam proveo više od 20 sati!” Nema sumnje da je iza sebe ostavio mnoge zahvalne duše.

XS
SM
MD
LG