Linkovi

Suđenje Miloševiću: Obrana mnogo očekivala od Vasiljevića; malo dobila (18/2/03) - 2003-02-18


Nekadašnji šef kontraobavještajne službe JNA, general Aleksandar Vasiljević, okončao je dvotjedno svjedočenje potvrdivši ulogu ključnog svjedoka optužbe izjavom da su "rat prilikom raspada bivše Jugoslavije uzrokovali zahtijevi Srba da dijelovi Hrvatske i Bosne i Hercegovine ostanu u Jugoslaviji."

U utorak je zaključeno dvotjedno ispitivanje krunskog svjedoka Aleksandra Vasiljevića. Nekadašnji šef kontraobavještajne službe JNA glavninu je iskaza davao na zatvorenoj sjednici.

Od onoga malo javne sudske izdvajam svjedokovu informaciju da je raniji svjedok, predstavljen kao srpski obavještajac, a koji je inače teško teretio Miloševića, nije obavještajac kako se prikazivao sudu. Slobodan Lazarević, po saznanjima glavnog šefa KOS-a Vasiljevića, "nikada nije bio član službe."

Značaj svjedočenja Vasiljevića po optužbu jeste da je on izvor veoma iscrpnih podataka potkrijepljenih dokumentima, a tokom svjedočenja Tužiteljstvo je ne jednom dalo do znanja da svjedok spominje samo sažetak informacija.

Aleksandar Vasiljević je rasvijetlio ulogu srpskog MUP-a i njegove paralelne vojne strukture – nepokrivene adekvatnim zakonskim aranžmanima – što je optuženi žestoko pobijao. Svjedok je također pružio uvid u djelovanje paramilitaraca i njihove tijesne veze sa srpskom policijom i JNA.

Na samome kraju svjedočenja, kada je tužitelj Geoffrey Nice iskoristio priliku za dodatne upite, Vasiljević je kazao da je "uzrok rata tvrdnja da svi Srbi moraju živjeti u jednoj zemlji."

Slobodan Milošević i obrana mnogo su očekivali i relativno malo dobili od svjedoka osim sumnje u pouzdanost svjedoka - navodnog obavještajca, potom podatke o naoružavanju Slovenije, Hrvatske i BiH kao i detalj da su Dubrovčani sami palili automobilske gume za napada JNA kako bi alarmirali svjetsku javnost.

Miloševićevi “prijatelji suda” posegnuli su za poviješću Kosova što je predsjedavajući sudac skratio skrenuvši ispitivanje prema konkretnim činjenicama. Mnogi generala Vasiljevića drže svjedokom – pokajnikom budući da je spomenut u Miloševićevoj optužnici kao član “zajedničkog kriminalnog pothvata”.

Suđenje se nastavlja izvodjenjem novog svjedoka. Spekulira se da je riječ o “kapetanu Draganu” paramilitarcu znanom po logoru za obuku u Golubiću kraj Knina.

XS
SM
MD
LG