Linkovi

SAD najavljuju prijedlog nove UN rezolucije o Iraku (18/2/03) - 2003-02-18


Predsjednik Bush je izjavio da neće dozvoliti da proturatni prosvjedi diljem svijeta spriječe mogući američki rat protiv Iraka. Predsjednik je dodao da rat i dalje ostaje posljednja opcija, no da je “nevoljkost da se zaustavi Saddam Hussein još gora opcija”.

U međuvremenu, Sjedinjene su Države najavile da će već možda ovoga tjedna predstaviti prijedlog nove rezolucije Ujedinjenih naroda, koja će odobriti korištenje sile protiv Iraka.

Vijeće sigurnosti danas počinje dvodnevni sastanak posvećen iračkoj krizi. Većina članica Vijeća još se uvijek protivi ratu u Iraku.

U međuvremenu, bivši utjecajni irački znanstvenik Husain al-Shahristani izrazio je uvjerenje da Irak još uvijek ima biološko i kemijsko oružje. Gospodin al-Shahristani je bivši glavni znanstveni savjetnik iračke Komisije za atomsku energiju. Prema njegovim riječima, Irak je eliminirao svoj nuklearni program, no skriva ostalo oružje u podzemnim objektima.

******

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da iračko nepoštivanje rezolucija Vijeća sigurnosti opravdava pokretanje vojne akcije protiv režima Saddama Husseina.

Gospodin Blair dao je ovu izjavu nakon summita Europske unije u Bruxellesu.

Britanski je premijer upozorio da će irački čelnik biti razoružan, no da će on sam odlučiti hoće li se razoružati kroz suradnju s inspektorima ili silom.

******

Čelnik vladajuće turske stranke Redžep Tajip Erdogan upozoravaju da bi se podrška Ankare američkoj politici prema Iraku mogla promijeniti.

Gospodin Erdogan dao je ovu izjavu nakon što je turski parlament odgodio izjašnjavanje o razmještanju američkih snaga na turskom tlu za potrebe mogućeg rata protiv Iraka.

Turski premijer Abdulah Gul izjavio je da parlament neće glasati o ovom pitanju, dok Turska ne riješi neka otvorena pitanja sa Sjedinjenim Državama.

Turska traži milijarde dolara u donacijama i zajmovima kako bi zaštitila svoje gospodarstvo u slučaju rata.

******

Saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal upozorio je da bi jednostrani američki napad na Irak bio shvaćen kao “agresija.”

U intervjuu za BBC, saudijski je dužžnosnik rekao da će promjena režima u Bagdadu riješiti jedan, ali i stvoriti mnogo novih problema.

XS
SM
MD
LG