Linkovi

Naftovod Kavkaz - Sredozemlje brine stanovnike Gruzije (18/2/03) - 2003-02-18


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i ruski predsjednik Vladimir Putin potpisali su jučer u Moskvi niz dokumenata u vezi gradnje naftovoda kojim bi se ruska nafta dovozila do Jadranske obale. Sličan naftovod, od Azerbejdžana, preko Gruzije, do obale Sredozemlja u Turskoj, također je u gradnji. Oba projekta - i ovaj koji bi završavao na jadranskoj obali, kao i turski – izazvala su brojne kontroverze, ponajviše vezane uz očuvanje okoliša. O zabrinutosti građana Gruzije zbog gradnje naftovoda – javlja Lisa McAdams.

Naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan bit će dugačak tisuću i 700 kilometara. Gradi ga tvrtka British Petroleum, koja se ponosi svojom brigom za okoliš. U Gruziji, mnogi misle drugačije. Georgi Gachechiladze, čelnik tamošnje Stranke zelenih kaže da je njegova stranka predložila alternativni put za naftovod, koji ne bi potpuno zaobilazio obližnje izvore mineralne vode, a ne bi prolazio niti blizu grada.

Problem dug 17 kilometara

British Petroleum taj prijedlog nije prihvatio. Ed Johnson, direktor područnog ureda British Petroleuma u Gruziji, priznaje da smjer naftovoda možda nije najsretnije izabran: "Međutim, ako razmotrite alternativnu opciju izgradnje naftovoda, vidjet ćete da ona zaista nije moguća. Ona nije prihvatljiva niti sa sigurnosne, a niti s ekološke strane."

U mjestu Borjomi, gdje naftovod treba prolaziti, nalazi se punionica mineralne vode, koja godišnje na tržište donosi 120 milijuna boca vode koja dolazi iz lokalnih ljekovitih izvora. Izvozi se u dvadeset zemalja. Badri Japaridze, zamjenik direktora punionice, zabrinut je da će mu naftovod pokvariti posao. Kaže da mu nije jasno zbog čega nije izabran alternativni put, iako je svega 17 kilometara duži. "Radi se tek o 17 kilometara – što je to za naftovod koji je dugačak tisuću sedamsto kilometara?" – pita se ovaj gruzijski privrednik. Uz British Petroleum je i gruzijska vlada.

Gruzijce brine i terorizam

Međutim, stanovnike tog dijela Gruzije ne brinu jedino loše posljedice po okoliš, već i mogućnost da ovaj kraj postane meta terorista. Ed Johnson iz britanske naftne tvrtke smatra da je ovakva zabrinutost opravdana. Međutim, British Petroleum će cijevi naftovoda smjestiti pod zemlju, kako bi se mogućnost sabotaže ili diverzije gotovo potpuno izbjegla.

"Ukopavanje cijevi duboko ispod zemlje sprečava bilo kakav pokušaj terorizma. Uz to, tu su i elektronski senzori koji upozoravaju na to da netko lopatom otkopava cijevi, u pokušaju da podmetne eksploziv. Povrh svega toga, naftovod će i danju i noću čuvati ophodnje, na konjima kao i u vozilima" - objašnjava Ed Johnson.

Bez obzira na sve ovo osiguranje, mještani ovog dijela Gruzije su nepovjerljivi. Kao je rekao jedan od njih – nikad više nećemo dozvoliti da British Petroleum uništava našu prirodu.

XS
SM
MD
LG