Linkovi

Rumsfeldov popis ratnih rizika (18/2/03) - 2003-02-18


Visoki dužnosnici administracije predsjednika Busha po prvi put otvoreno razmatraju ratne rizike u Iraku – piše New York Times, koji tvrdi da ministar obrane Donald Rumsfeld u ladici radnog stola drži četiri do pet stranica dugi popis opasnosti s kojima bi se američke snage mogle sučeliti u Iraku.

Jedna od opasnosti na tom popisu je da Saddam Hussein uporabi oružje za masovno uništavanje protiv vlastitog naroda, a onda za to optuži Sjedinjene Države. Slijedi mogućnost dizanja u zrak naftnih polja, što bi dovelo do ogromnih financijskih gubitaka – nastavlja list. Tu je i problem trajanja invazije – tri dana, tri tjedna, tri mjeseca, ili tri godine? Ova zadnja opcija zabrinjava mnoge – piše New York Times.

Unatoč tim potencijalnim rizicima, početak operacija se – prema pisanju Washington Posta – približio. “Predsjednik Bush planira bar još dva tjedna dati priliku diplomaciji prije no što donese konačnu odluku o napadu na Irak” – tvrdi list. Sjedinjene Države i Britanija će vjerojatno ovoga tjedna tražiti od Vijeća sigurnosti da donese rezoluciju kojom bi se Saddamu Husseinu odredio točan broj dana za razoružanje – piše Washington Post.

Christian Science Monitor smatra da bi se anti-ratni prosvjedi u svijetu i protivljenje američkim prijedlozima u Vijeću sigurnosti mogli na dva različita načina odraziti na predstojeće korake predsjednika Busha. S jedne strane, ti događaji usporavaju diplomatske aktivnosti koje Washington poduzima s ciljem pridobijanja podrške.

S druge strane, svako daljnje odlaganje akcije razvodnjava nastojanja i gubi se zalet koji je administraciji potreban za pokretanje akcije – piše Christian Science Monitor. List, međutim, dopušta i treću mogućnost, a ta je da je dio zaleta i zamaha već izgubljen.

XS
SM
MD
LG