Linkovi

Dennis Kucinich razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi (19/2/03) - 2003-02-18


Dnevnik Washington Post objavio je da se sedmorici potencijalnih predsjedničkih kandidata iz Demokratske stranke, na izborima sljedeće godine pridružio još jedan političar – to je kongresmen iz Clevelanda u Ohiu, Dennis Kucinich. Dennis Kucinich, koji je hrvatskog podrijetla, izjavio je da će ovaj tjedan osnovati odbor koji će ispitati kakve bi izglede njegova predsjednička kandidatura imala na stranačkim predsjedničkim izborima 2004.

“Ja sam kandidat mira, ne rata” – ovim je riječima kongresmen Kucinich najavio prekjučer u Iowi moguću kandidaturu za Bijelu kuću. Konačne planove o predsjedničkoj kandidaturi, ovisno o izglednosti uspjeha, Kucinich će objaviti u lipnju. Govoreći sindikalnim aktivistima u Des Moinesu, u Iowi – gdje se održavaju prvi stranački izbori za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke – Kucinich je rekao: “želim da svi građani imaju zdravstveno osiguranje, želim da svi imaju posao i pristojnu plaću. Također, protivim se neopravdanom ratu protiv Iraka.”

Kad je u pitanju washingtonska politička scena, Dennis Kucinich zauzima mjesto na krajnjoj ljevici. Predsjedatelj je Udruge progresivnih članova Zastupničkog doma, koja ima 55 članova. Washington Post piše da Kongresmen Kucinich, kojem je ovo četvrti dvogodišnji mandat u Zastupničkom domu, ima izvjesnu podršku u sindikatima, industrijskim središtima na Srednjem Zapadu, te u liberalnim krugovima na Istočnoj obali te u Hollywoodu.

Dennis Kucinich je krajem sedamdesetih godina, kada mu je bila tek 31. godina, postao gradonačelnik Clevelanda. Bilo je to ekonomski dosta teško razdoblje za gradove na industrijskom Srednjem Zapadu, tako da Kucinich nije smatran osobito uspješnim političarem. Odslužio je tek jedan mandat. No, kasnije je bio izabran za lokalno zakonodavno tijelo u državi Ohio, a potom, 1996. izabran je za člana Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Država.

Dennis Kucinich već godinama surađuje s organizacijama američkih Hrvata. Kao protivnik rata, on je ostvario i veze sa srpskom zajednicom u Sjedinjenim Državama – s kojom je posebno postao blizak za vrijeme prosvjeda protiv intervencije NATO saveza u Jugoslaviji, u proljeće 1999.

Uz Dennisa Kucinicha, Demokratska stranka može računati na sedam drugih potencijalnih predsjedničkih kanddiata. Neki od njih na nacionalnoj su sceni mnogo poznatiji od Kucinicha, i - kako piše agencija Associated Press - “politički umjereniji.” To su primjerice senator iz Massachussettsa John Kerry, senator iz Connecticuta Joe Lieberman, koji je na prošlim izborima bio dopredsjednički kandidat, te John Edwards, senator iz Sjeverne Karoline.

XS
SM
MD
LG