Linkovi

Program US AID-a CRO-NGO (19/2/03) - 2003-02-18


Američka Agencija za međunarodni razvoj, USAID, u okviru programa potpore nevladinim organizacijama u Hrvatskoj iznosom od 89 000 dolara u iduće dvije i pol godine donirat će splitsku nevladinu udrugu MI. O cilju programa, suradnji s američkim partnerima i zadacima udruge MI, za Glas Amerike govori njena predsjednica Nives Ivelja.

Cilj programa CRO-NGO je daljni razvoj dinamičnih i raznolikih hrvatskih nevladinih organizacija. Nives Ivelja, predsjednica Udruge MI iz Splita, kaže kako američki donatori po četvrti put financiraju rad ove splitske neprofitne organizacije:

“Udruga MI djeluje od 1996. godine. Nastali smo kao udruga nakon provođenja programa međunarodne organizacije International Rescue Committee. Provodimo programe u socijalnom području. Isto tako i razvojne programe među kojima je vrijedan volonterski centar potpore drugim udrugama”.

Udruga MI razvija i programe namijenjene izbjeglicama, pomoć starijim osobama te savjetovalište za osobe suicidalnog ponašanja. Na području od Zadra do Dubrovnika, u četiri županije, udruga MI podržava razvoj ostalih udruga i njihovih lokalnih inicijativa te organizaciju civilnog društva kojem je još potrebna pomoć.

Nives Ivelja ističe kako udruga MI samo provodi program za koji je zadužena neprofitna organizacija AED Academy for Educational Development iz Washingtona, s uredom u Zagrebu, koja je donator i pruža financijsku potporu za udruge i male lokalne inicijative u regiji, a financira je USAID.

Projektni prijedlozi udruga s terena u suradnji s udrugom MI primaju se kontinuirano, a ocjenjuju se svaka tri mjeseca. Područja u kojima udruge mogu djelovati i za to u projektima traže određena financijska sredstva uključuju skrb zajednice prema osobama s posebnim potrebama, razvijanje ekološke svijesti, očuvanje kulturnog nasljeđa, unapređivanje stanja društvenih prostorija, promoviranje i približavanje njihovog značaja lokalnoj zajednici.

Prijavljena organizacija može i sama osmisliti područje za koje smatra da najbolje odgovara njenoj zajednici. O posredničkoj i partnerskoj ulozi udruge MI njena predsjednica Vesna Ivelja podsjeća: “Naš je posao da budemo prisutni na terenu i prenesemo informacije o mogućnostima financiranja isto tako da ohrabrimo ljude koji razmišljaju o tome što bi mogli napraviti za svoju zajednicu kroz programe bilo udruge bilo inicijative i da im pomognemo razmišljati o potencijalnim partnerima u njihovom području.

"Znači pomažemo im" - nastavlja naša sugovornica - "da nauče kako će aplicirati, kako će voditi taj postupak kad od nekog dobiju sredstva i dio tehničkog izvještavanja i veze sa donatorom. U načelu, vrlo malo korisnih sredstava kontaktira direktno sa USAID-om odnosno s AED-om, taj posao u toj komunikaciji obavljamo mi tako da se oni ne moraju obraćati na stranom jeziku. To je sve na njihovom jeziku sve je prilagođeno razini znanja s kojim oni raspolažu” - kaže ova profesorica psihologije za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG