Linkovi

Blagdan zameten u snijegu (17/2/03) - 2003-02-17


Veliki dijelovi američke Istočne obale, kao i Srednjeg Zapada zameteni su danas ispod više od 60 centimetara snijega. Većina prometnica, zračne luke i željeznica, zatvorene su, tako da milijuni Amerikanaca današnji blagdan - Dan predsjednika - provode u toplini svojih domova.

Sniježna oluja se pomiče iz područja Washington-Baltimore prema New Yorku i Bostonu, gdje se nevrijeme očekuje sutra.

Visina snijega u gradovima na Istočnoj obali dostigla je povijesne rekorde - primjerice u Philadelphiji napadao je metar bijelog pokrivača.

Izvanredne mjere su na snazi u najmanje sedam saveznih država te u glavnom gradu Washingtonu.

Kako je danas državni blagdan, većina Amerikanaca nije odlazila na posao, no sniježna je mećava poremetila putne planove mnogih građana. Zračni je promet na Istočnoj obali uvelike usporen, kao i željeznica.

Meteorolozi tvrde da je ovo nevrijeme, u najboljem slučaju, najgore u posljednjih deset godina. Živote je uzgubilo najmanje 12 ljudi. U Iowi, na Srednjem Zapadu, jedna je osoba poginula kada joj je na željezničkom prijelazu stao zablokirani automobil, neposredno pred jurećim vlakom.

U saveznim državama gdje nije padao snijeg bilo je drugih vremenskih nedaća. U Kaliforniji - masovni odroni blata, poplave u Alabami, te indikacije da bi Floridu mogao uskoro pogoditi tornado.

Predsjednik George Bush - koji je vikend proveo u Camp Davidu, nadomak Washingtona - nije se jučer, zbog lošeg vremena, mogao u Bijelu kuću vratiti za predsjednika države uobičajenim načinom - helikopterom. U Washington je stigao nekoliko sati kasnije, u dugoj koloni automobila kojima je na čelu bila - ralica za snijeg.

XS
SM
MD
LG