Linkovi

'Staromodni' George Washington (17/2/03) - 2003-02-16


Danas se u Sjedinjenim Državama slavi Dan predsjednika. Ovaj se blagdan obilježava redovito trećeg ponedjeljka u veljači, a “pada” otprilike između rođendana dvojice naglasovitijih američkih predsjednika – Georgea Washingtona i Abrahama Lincolna.

Mnogi Amerikanci ne znaju mnogo o povijesti svoje zemlje. Za Georgea Washingtona znaju da je bio prvi američki predsjednik te da ga se zbog toga zove “ocem nacije.” Međutim, nešto više od toga - mnogi ne znaju. U inozemstvu je vjerojatno slično – zato smo se danas upravo i odlučili posjetiti Mount Vernon, mjesto nadomak američkog glavnog grada gdje je George Washington živio.

Mala skupina turista obilazi Mount Vernon, imanje Georgea Washingtona, južno od glavnog grada Sjedinjenih Država. Svatko tko posjeti ovo povijesno mjesto, s njega ode informiraniji o životu prvog američkog predsjednika. Direktor povijesnog kompleksa Mount Vernon Jim Rees, kaže međutim da opaža kako posjetitelji o Washingtonu znaju sve manje i manje.

Rees: Đaci ne uče dovoljno o Georgeu Washingtonu

Do 1971. godine, Amerikanci su obilježavali i rođendan Georgea Washingtona i rođendan Abrahama Lincolna. Nakon toga, ta su dva datuma objedinjena o Dan predsjednika, službeni praznik – što se Jimu Reesu ne sviđa:

"Mislim da je to bilo pogrešno. U vrijeme kada se obilježavao rođendan Georgea Washingtona, cijela je nacija bila svjesna da taj čovjek predstavlja primjer – kao osoba, zbog svojih moralnih vrijednosti, zbog njegove hrabrosti, zbog njegovih sposobnosti političkog vođe. Danas, to nije slučaj – Dan predsjednika ljudima služi kao dobra prilika da se ode u shopping, jer imaju slobodan dan."

Jim Rees kaže da uspomena na Georgea Washingtona, prvog američkog predsjednika, ne uspjeva ostvariti vezu sa današnjim generacijama: "Prije nekih desetak godina počeli smo primjećivati da nove generacije o njemu mnogo manje znaju. Po mom mišljenju, problem počinje već u školi. Kad sam ja išao u osnovnu školu, prije četrdeset godina, nastavni je program životu prvog predsjednika posvećivao deset puta više prostora i vremena nego danas. Ja se sjećam vremena kad je u svakom razredu bila slika Georgea Washingtona. Danas je nema."

"Washingtonove vrijednosti nisu vrijednosti današnjih generacija"

Ako nije na školskom zidu, George Washington je još uvijek na novčanici jednog dolara. Jim Rees smatra da je u tome možda i problem: "Njegov portret je umjetnički vrijedno djelo, no nisam siguran da ta slika našem prvom predsjedniku pribavlja baš pohvalan imidž. Naime, on na njoj djeluje staro, ukočeno, vrlo formalno. Ne izgleda sretno. Mladima je to danas važno. Međutim, stvarni Washington nije bio takav. Od svih njegovih suradnika, koji su stvorili ovu zemlju, on je bio najpustolovniji i tjelesno najjači."

“Thomas Jefferson ga je zvao najboljim jahačem među tadašnjim političarima. Žene su na domjenicima čekale u redu da s njim zaplešu” – kaže Jim Rees. Bez obzira na to, Georgea Washingtona teško je učiniti atraktivnom ličnošću za današnju mladu generaciju, odraslu uz kompjutere i video:

"Mnoge od njegovih najboljih odlika možda nisu privlačne današnjoj generaciji. Washington je bio oprezan i skroman čovjek, razmišljao je više o drugima nego o sebi. Bio je svjestan svoje povijesne uloge, nije mu bilo važno što će o njemu pisati novine. Jedna od njegovih najpoznatijih izjava je da će 'za svoju zemlju učiniti sve'. Sumnjam da današnja generacija to razumije, da su to njezine vrijednosti."

Naš sugovornik kaže da život Georgea Washingtona često bolje poznaju posjetitelji iz inozemstva – pogotovo strani državnici, kojima je Washington često uzor.

XS
SM
MD
LG