Linkovi

Film tjedna: Daredevil (20/2/03) - 2003-02-16


Ben Affleck i Jennifer Garner igraju naslovne uloge u akcijskom fantastičnom filmu koji se temelji na jednom od najmračnijih likova u strip-izdanjima izdavačke kuće Marvel. Alan Silverman pripremio je prilog o filmu Daredevil.

Danju, Matt Murdock je odvjetnik. Međutim, noću oblači usko skrojeni kožni oklop crvene boje i kreće u akciju kao Daredevil, super-junak posebnog kova. Oslijepio je još kao dijete, pa je izoštrio druga osjetila, koja sada koristi u borbi protiv kriminalaca. Ben Affleck kaže da je volio ovaj lik još od dana kada ga je prvi put pronašao u strip-izdanju Marvela:

"Ovaj lik meni predstavlja nešto, čini mi se, realističnije. Možda zvuči smiješno kada se to kaže za lik koji uvečer oblači tijesni kožni oklop i bori se protiv kriminala. On je posrnuli junak. Vodio je neke svoje bitke. Bio je otvoreno religiozan. Imao je tragičnu ljubavnu vezu. Borio se sa samim sobom i nije uvijek uspijevao pobijediti. Nije uvijek uspijevao činiti dobro. Mislim da to na neki način liči na mene. On je također bio nekako “pri zemlji”, nije se borio protiv inter-galaktičkih carstava ili putovao alternativnim svemirima. Nije imao nikakvo specijalno oružje koje bi ispaljivalo laserske zrake. Bio je običan."

Elektra je pak prekrasna žena koja ima svoje probleme i uspijeva se probiti ne samo kroz Daredevilov kožni oklop. Ben Affleck kaže da je upravo njihova veza spojila fantastično i realnost: "Pa, odudara ovo od mog svakodnevnog života: oblačenje kostima, skokovi, borba protiv kriminala, melodramatski prikaz borbe dobra protiv zla. Međutim, jedna od stvari s kojom se mogu identificirati u ovom filmu nalazi se u samom njegovom središtu. radi se o znazi transformacije koju ima ljubav."

Elektra, koju igra Jennifer Garner, dostojan je par glavnom junaku kada se radi o borilačkim vještinama. Međutim, njihov međusobni odnos se zakomplicira kada onda počne vjerovati da je Daredevil ubio njenog oca, ne znajući pritom da je “Daredevil” upravo čovjek u kojeg se sve više zaljubljuje.

Baš kao i Ben Affleck, i scenarist i redatelj filma Mark Steven Johnson je dugogodišnji zaljubeljnik u Daredevila.

"Za mene se ovdje ne radi o crno-bijeloj priči. Ona nije poput priče o “Supermenu” koji se sjuri s visine zato jer je lopov ukrao nekoj ženi torbicu s ramena, pa ga on uhvati i torbicu vrati vlasnici. To nije svijet u kojem živimo. Mislim daje “Daredevil” junak vremena koje je nastupilo nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. Zaista u to vjerujem. Tema filma je: 'Može li jedan čovjek nešto promijeniti'? Mislim da film nosi dobru poruku, jer se ne radi o junaku koji pokušava spasiti New York ili grad Metropolis od mutanata. Radi se o jednostavnom liku koji pokušava nešto promijeniti i držati 'čistim' svoj mali kutak u ovom svijetu. On želi da njegovo susjedstvo bude sigurno. To je sve."

Od ostatka glumačke postave u filmu Daredevil spomenimo još samo Colina Farrella, kojem je pripala uloga psihopatskog ubojice Bulls Eyea.

XS
SM
MD
LG