Linkovi

NYT: Prosvjedima cilj pokolebati britanskog premijera Tonyja Blaira (15/2/03) - 2003-02-15


"New York Times" piše o mirovnim prosvjedima koji su za danas najavljeni u nizu evropskih glavnih gradova, a protiv kampanje koju predvode Sjedinjene Države za rat u Iraku. Njujorški list upozorava da će ti prosvjedi politički biti najopasniji u Londonu, gdje se ozbiljno kose s postupcima vlade premijera Tonyja Blaira. Organizatori prosvjeda u Britaniji nadaju se, naime, da će, ako uspiju natjerati premijera Blaira na promjenu mišljenja, to pokolebati Sjedinjene Države.

"Amerikanci su neskloni odlasku u rat bez saveznika," tvrde čelnici Koalicije za zaustavljanje rata, najveće proturatne organizacije u Britaniji koja okuplja široki spektar istomišljenika, od propalestinskih muslimana, preko ljevičara, pa do pacifista, slavnih ličnosti, boraca za zaštitu okoliša, intelektualaca i sindikalnih vođa - podsjeća "New York Times".

"Digitalna povijest Sjedinjenih Država ugrožena je istom onom tehnologijom koja ju je stvorila", citira jutrošnji "Washington Post" riječi ravnatelja Kongresne knjižnice u Washingtonu, Jamesa Billingtona. Tim je riječima prvi bibliotekar Amerike najavio da će se najveća knjižnica u svijetu latiti poduhvata spašavanja digitalnih sadržaja za buduće naraštaje, jednako kao što to radi s tiskanim materijalima.

Radi se, naime, o ogromnoj količini materijala koji se pojavljuje na Internetu, a živi, u prosjeku, vrlo kratko - tipična web stranica postoji na Internetu samo dva mjeseca! Primjerice, od svega što je postojalo na webu 1998. godine, polovica je nestala već početkom 1999.-te. Kako bi se ti materijali sačuvali, Kongresna knjižnica je dobila sredstva i od Kongresa i iz privatnog sektora, u visini od 100 milijuna dolara. Najteži korak u tom projektu bit će odlučivanje o tome što pohraniti, a što prepustiti zaboravu.

XS
SM
MD
LG