Linkovi

Beograd: Optužnica protiv Šešelja nikakvo iznenađenje (15/2/03) - 2003-02-15


Optužnica protiv Vojislava Šešelja nije iznenađenje za srbijansku javnost, koja je dobro upoznata s ulogom koju je on igrao u proteklih deset godina.

Očekivana haaška optužnica protiv Vojislava Šešelja stigla je konačno i u Beograd - u petak navečer, samo u obliku vijesti iz Den Haaga, koja je odmah izazvala reakcije onoga koga se ta vijest izravno tiče, najnovijeg haaškog optuženika Vojislava Šešelja.

Vojislav Šešelj je u prvoj reakciji ponovio da ostaje pri namjeri da 24. ovoga mjeseca otputuje u Den Haag, dodavši da neće dozvoliti da ga do tog datuma bilo tko uhiti. Na sudu u Den Haagu zastupat će ga petnaest stručnjaka, kaže on i vjeruje da će njegovo pojavljivanje na Tribunalu biti “od velikog značaja za obranu srpskog naroda i srpskog nacionalnog interesa.”

Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da dio optužnice koji se odnosi na Vojvodinu ne predstavlja iznenađenje. Prema saznanjima Fonda, bila je jasna uloga Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke koje se provodilo nad Hrvatima u pograničnom području – kaže Nataša Kandić. Gospođa Kandić dodaje: “Tamo su se događale stvari poput ubojstva i protjerivanja, koje su dovele do toga da u tim selima nije bilo više Hrvata. Oko 20 do 30 tisuća Hrvata je pod pritiskom napustilo Vojvodinu.”

Gospođa Kandić ističe da u Vojvodini nije bilo uništavanja imovine, jer je politika jako vodila računa o tome da ta imovina ostane netaknuta, sačuvana za Srbe iz Hrvatske. Ona također smatra vrlo važnim da se u optužnici protiv Vojislava Šešelja po prvi puta spominje članak koji govori o raspirivanju nacionalne mržnje i rasne propagande. Iako je u javnosti oduvijek vladalo rašireno uvjerenje da Šešelj prednjači u raspirivanju vjersko-nacionalne mržnje, nikada nije postojala ozbiljna studija koja bi to pokazala, kaže gospođa Kandić, dodajući da je to sada učinilo haaško Tužiteljstvo, vjerojatno na primjeru Vojvodine i Šešeljevih javnih nastupa s početka rata u Hrvatskoj i BiH.

XS
SM
MD
LG