Linkovi

Del Ponte: Srbija, Crna Gora i Hrvatska nedovoljno surađuju (14/2/03) - 2003-02-14


Tijekom današnjeg seminara na haškom tribunalu, na kojem je sudjelovalo 90 predstavnika diplomatskih misija u Nizozemskoj, glavna tužiteljica tribunala Carla del Ponte je istaknula da Srbija, Crna Gora i Hrvatska ne surađuju dovoljno s Hagom. Gospođa del Ponte je naglasila da prioritet njezina ureda do kraja 2004. godine predstavlja istraga 35 do 40 osumnjičenih, nazvana “istraga čelnika”.

”Ta je zadaća vrlo kompleksna i traži potpunu suradnju. Medjutim, nisam uopće zadovoljna razinom suradnje u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Još uvijek nemam potpuni pristup dokazima i dokumentaciji. Situacija zabrinjava što te zemlje ne ispunjavaju svoje međunarodne obaveze” – naglasila je u svom obraćanju diplomatskom zboru u Nizozemskoj Carla del Ponte.

Ona je također izjavila da je više od 20 osumnjičenika još uvijek u bijegu, posebno istaknuvši Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Antu Gotovinu. Podvukla je da srž slučaja generala Janka Bobetka, unatoč njegovom lošem zdravstvenom stanju, leži u činjenici da Hrvatska odbija uručiti optužnicu. “Ne može neka država odlučivati o tome koja će optužnica biti izručena, a koja neće” – rekla je danas glavna haška tužiteljica govoreći o slučaju Bobetko.

XS
SM
MD
LG