Linkovi

Svjedočenje Aleksandra Vasiljevića u den Hagu (14/2/03) - 2003-02-14


Najzanimljiviji detalji unakrsnog ispitivanja svjedoka, generala KOS-a Vasiljevića garnirani su svađom svjedoka i optuženoga, pri čemu je Milošević pokušavao obrazložiti svoje viđenje zbivanja. Unakrsno ispitivanje krunskog svjedoka na suđenju Slobodanu Miloševiću izgleda sljedeće, optuženi tvrdi da JNA početkom devedesetih nije zapovijedala srpskim snagama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini a krunski svjedok, umirovljeni zapovjednik vojne obavještajne službe Aleksandar Vasiljević podsjeća da su tamo bili agažirani časnici i vojske i časnici srpskog MUP-a.

Nakon što se nekoliko dana ranije čulo da je Vukovar tragedija srpskog naroda nije neočekivan nastavak rasprave, ponekad veoma intenzivan i preko granica svađe, kada optuženi napada svjedoka riječima “sramota je da se general obavještajne službe koristi podacima s ulica i iz kafana”, na što svjedok ljutito odvraća: “ne držite mi lekcije”. Radilo se o broju pripadnika MUP-a Srbije, legalnih i onih drugih iz paralelne strukture o kojoj je Vasiljević mnogo govorio. Milošević je po običaju imao odlično pripremljen teren za unakrsno ispitivanje jer aparat koji mu radi na pripremi obrane ne gubi vrijeme i ne štedi truda – svjedok je na svojoj strani također držao bilješke iako nije znao točan broj policajaca osim što je govorio o procjeni na 90 tisuća. Optuženi je tražio preciznu raspodjelu pripadnnika legalnih jedinca i paralelne strukture.

Vasiljević je potom spomenuo da je dužnosnik HDZ-a Branimir Glavaš naoružao skupinu za likvidacije Tomislava Merčepa, “rekao sam vam da će mi ovaj svjedok koristiti”, trijumfirao je Milošević. Milošević je bio zadovoljan i kada je dobio potvrdan odgovor da su se novoizabrane vlasti u Sloveniji i Hrvatskoj počele naoružavati i provocirati JNA.

Optuženi se nije složio s Vasiljevićevom tvrdnjom da je u vrhu JNA provedeno etničko čišćenje ne-Srba, od 16 generala u svibnju 1991. godine samo su dvojica bili Srbi, mahao je Milošević popisom. Ne-Srbi su smijenjeni ili otišli u drugoj polovici te godine, odvratio je svjedok. Optuženi se nije predavao: "ali Hrvata Tusa je zamijenio Hrvat Jurjević". Svjedokov je nastavak priče o multinacionalnoj "idili" na vojnom vrhu dat podatkom da je protiv Jurjevića u rujnu pokušan puč. Milošević, između ostaloga, pojma nije imao što se zbivalo na Kosovu, uključujući i angažman paramilitaraca. "Izvijestili smo vas o tome na sastanku" - odgovorio je svjedok. Ispitivanje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG