Linkovi

Bush: 'Žele li Ujedinjeni narodi postati debatni klub?' (14/2/03) - 2003-02-14


Pod naslovom “Bushov izazov Ujedinjenim narodima da se sukobe s Irakom”, Los Angeles Times citira predsjednikov poziv svjetskoj organizaciji da odobri uporabu vojne sile, jer će se u protivnom pretvoriti u – kako je rekao – “neučinkoviti i irelevantni debatni klub”.

Obraćajući se mornarima i časnicima u bazi ratne mornarice na Floridi, gospodin je Bush je izrazio uvjerenje da će slobodne zemlje pokazati da – kako je rekao “imaju kičmu i hrabrost za sučeliti se s pravim opasnostima po mir i slobodu”. Los Angeles Times prenosi pitanja koja je američki predsjednik uputio Ujedinjenim narodima, pitajući ih “ima li njihova riječ bilo kakvu vrijednost?”

Boston Globe objavljuje da Sjedinjene Države na razne načine nastoje kupiti podršku mnogih zemlja za rat u Iraku – “počev od povećane prodaje oružja iračkim susjedima, do prešutnog prihvaćanja ruskog obračuna s čečenskim separatistima. Bahrein i druge regionalne zemlje su dobile protu-raketne projektile Patriot i AWACSe, a Jordanci su prošlog mjeseca dobili 6 lovaca-bombardera tipa “F-16”, dok je Turcima odobren financijski paket od oko 14 milijardi dolara, uglavnom u obliku zajmovnih jamstava.

New York Times, međutim, piše da većina Amerikanaca podržava odgađanje rata. U najnovijem ispitivanju javnog mnijenja – koje je list proveo zajedno s televizijskom mrežom CBS - utvrđeno je da 59 posto Amerikanaca smatra da bi predsjednik Bush trebao dati više vremena Ujedinjenim narodima. 63 posto ispitanika kaže da se Washington ne bi trebao upuštati u rat bez podrške saveznika, a 56 posto ih smatra da američki predsjednik treba čekati na odobrenje Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG