Linkovi

Američki planovi poslijeratne uprave Irakom (14/2/03) - 2003-02-14


Najviši dužnosnici američke vlade izvjestili su Kongres da bi eventualna vojna uprava u Iraku, na čijem bi čelu bile Sjedinjene Države – trajala što je moguće kraće. Oni, međutim, nisu precizno rekli ni koliko dugo bi to moglo trajati, ni koliko bi koštala poslijeratna obnova Iraka i uspostavljanje lokalne uprave.

Administracija predsjednika Busha i dalje izražava nadu da će izbjeći vojni sukob s Irakom zbog njegovog nepoštivanja rezolucije o razoružanju. No visoki dužnosnici kažu da će - ukoliko do rata bude došlo – ofenzivne operacije imati za cilj pričiniti što manje štete civilnoj infrastrukturi zemlje, kako poslijeratna obnova ne bi morala predugo trajati. Državni tajnik Colin Powell je u Kongresu samo rekao da se nada da će operacija trajati “kratko”, te da će biti usmjerena na – kako je rekao – “despotsko čelništvo”, a ne iračko društvo.

Ukoliko bi operacija uspjela, neposredna odgovornost upravljanja zemljom bi bila prepuštena vojnoj komandi kojoj bi na čelu bile Sjedinjene Države –rekao je gospodin Powell: “Naš bi cilj bio brzo izvršiti prijenos s vojne uprave. Ne želimo da američki general dugo upravlja muslimanskom zemljom. Prijenos bi se izvršio na civilno čelništvo – bilo na američkog civila, ili nekog političara iz međunarodnih krugova, ili neko drugo međunarodno rješenje. Nakon toga bi, što je moguće prije, vlast trebalo prenijeti na iračku vladu koja bi vjerno predstavljala svoj narod.”

Gospodin je Powell rekao da bi zbacivanje sadašnje vlasti u Bagdadu moglo biti vrlo jednostavno, ali i komplicirano ukoliko bi Saddam Hussein zapalio naftna polja i koristio druge metode razaranja.”

XS
SM
MD
LG