Linkovi

Kupidon sve manje uspješan (14/2/03) - 2003-02-14


Upravo na vrijeme za Valentinovo, Amerikancima se pruža nova prilika za pronalazak idealnog partnera, ovog puta vrlo diskretno, pomoću njihovog mobilnog telefona. Kompanija AT&T, u suradnji s internetskom agencijom za posredovanje pri upoznavanju, Match.com, od prije dva dana svojim korisnicima nudi usluge Kupidona bežičnim putem.

Bežično upoznavanje tako se pridružilo sve popularnijem internetskom traženju prikladnog životnog partnera – prošle je godine, naime, usluge internetskih posrednika potražilo gotovo 27 milijuna Amerikanaca, trideset posto više nego godinu dana ranije.

Brojka je impresivna, ali još uvijek ne onoliko koliko bi mogla biti – broj neoženjenih, odnosno neudatih Amerikanaca i Amerikanki dosegao je rekordnih 40 posto svih odraslih stanovnika. Broj onih koji se uopće nikada nisu ženili u posljednjih se trideset godina udvostručio, učinivši ih jednim od najbrže rastućih segmenata populacije. Samo u dobnoj skupini od 25 do 44 godine, 21 milijun Amerikanaca nikada nije izreklo sudbonosno “da”. Ilustracije radi dodajmo da samo dvije zemlje u svijetu imaju veći broj neoženjenih i neudatih građana – Indija i Kina!

Istraživanja opetovano pokazuju da to uglavnom nije rezultat želje za samoćom – većina neoženjenih i neudatih ustvari nikada nije pronašla svog idealnog partnera, a, kako pokazuju neka druga istraživanja, svakidašnji život, što dalje, nudi i sve manje šansi za takva upoznavanja.

Običaji su se, naime, promijenili – ono što je nekad bilo posve normalno, danas je rijetko, ponekad čak i neprihvatljivo. Riječ je o, primjerice, flertu na poslu, na koji se gleda prilično podozrivo. Štoviše, uporni pozivi na kavu ili izlazak vrlo se lako mogu shvatiti kao napastvovanje, a ne udvaranje. I druga tradicionalna bračna lovišta su se ili promijenila ili ih više uopće nema.

Nekada je jedno od glavnih mjesta za stvaranje veza koje bi završavale brakom bio fakultet. Danas, i mladići i djevojke studij smatraju isključivo stepenicom ka karijeri, odgađajući trajnu vezu za kasnija, pogodnija vremena. Međutim, kako pokazuju istraživanja, ta “kasnija vremena” zaista postaju sve kasnija i sve manje pogodna, jer su prilike za upoznavanje partnera sve rjeđe.

Začuđujuće je, tvrde mnogi stručnjaci, da društvo koje tako zdušno pomaže svakome u svim pogledima, ostavlja samce da se sami snalaze u sve težem poduhvatu pronalaženja partnera za okončanje te samoće. Jedino što im se nudi su zaista samo profesionalne agencije za posredovanje pri upoznavanju, koje vrlo često svoje seanse upoznavanja pretvaraju u pokretnu traku u kojoj se samcima nude jedva dvije minute za razmjenu par riječi sa svakom drugom osobom prisutnom na tom grupnom sastanku.

Tu je još jedan element, koji, kako upozoravaju neki stručnjaci, ne treba zanemariti kao otežavajući faktor – Amerikanci, naime, više ne traže prikladnog partnera, već onog “idealnog”! Desetljeća masovne kulture u kojoj se kao standard pojavljuje samo “princ na bijelom konju” - ili, u slučaju drugog spola, adekvatna princeza -, rezultirala su izbirljivošću i nesklonošću kompromisima.

Po nekima, upravo je to i jedan od razloga vrlo visoke stope razvoda brakova – u stalnoj potrazi za boljim, nitko više nema volje ni želje poraditi na onome što ima, nego traga za novim, zelenijim pašnjacima. Ili, barem tako tvrde neki cinični i pesimistički promatrači.

XS
SM
MD
LG