Linkovi

Pyongyang 'spreman za napad' (13/2/03) - 2003-02-13


Visoki dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je njegova zemlja – ako bude isprovocirana - sposobna napasti američke vojne ciljeve širom svijeta.

U izjavi za francusku izvještajnu agenciju, ovaj je sjevernokorejski dužnosnik rekao da su vojne sposobnosti njegove zemlje neograničene.

Direktor američke Središnje obavještajne službe izjavio je nedavno da Pyongyang možda već u ovom trenutku može izvesti nuklearni napad na Zapadnu obalu Sjedinjenih Država.

Japanska je vlada danas priopćila da je spremna izvesti napad na Sjevernu Koreju, ako procijeni da se priprema napad balističkim raketama na Japan.

******

Kina i Rusija upozoravaju da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne bi trebalo miješati u krizu sa sjevernokorejskim nuklearnim arsenalom.

Rusija je odluku međunarodne agencije za atomsku energiju – da se rješavanje ovog problema stavi u nadležnost Vijeća sigurnosti – nazvala nezrelom i kontraproduktivnom.

Iako je Kina glasovala u prilog ove odluke, u Pekingu je priopćeno da će to samo dodatno komplicirati situaciju. Kina smatra da se kriza može riješiti jedino izravnim pregovorima Washingtona i Pyongyanga.

Za pregovore se zalaže i Sjeverna Koreja, dok se Amerika tome protivi. Vlada Sjedinjenih Država spremna je razgovarati s Pyongyangom, ali ne i pregovarati o sudbini nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG