Linkovi

Nakon upozorenja o 'povišenoj opasnosti' - juriš na trgovine (13/2/03) - 2003-02-13


Najnovija upozorenja o povećanoj opasnosti od terorističkih napada zabrinula su mnoge Amerikance. Kako se američka javnost nosi sa sve većim osjećajem neizvjesnosti i nelagode?

Dužnosnici američkih obavještajnih službi istupaju sa sve eksplicitnijim upozorenjima o opasnosti od terorističkih napada. Direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e George Tenet iznio je sljedeću zabrinjavajuću ocjenu u svojem svjedočenju pred senatskim Odborom za obavještajne aktivnosti: "Naši obavještajni podaci ne odnose se na dokone razgovore među teroristima, već na najspecifičnije prijetnje koje smo do sada otkrili."

Mueller: Najveća prijetnja - neotkrivene ćelije u Americi

Direktor Saveznog istražnog ureda FBI-a Robert Mueller izjavio je pred senatskim Odborom da najveću prijetnju predstavljaju neotkrivene ćelije al-Qaide koje operiraju u Sjedinjenim Državama: "Istraga koju je proveo FBI otkrila je prisutnost islamskih militanata u Sjedinjenim Državama. Vjerujemo da je nekoliko stotina tih ekstremista povezano s al-Qaidom. Njihove su aktivnosti uglavnom koncentrirane na prikupljanje financijskih donacija, regrutiranje i uvježbavanje terorista. Međutim, njihova logistička struktura je dovoljno dobro razvijena da bi omogućila nekoj od mobiliziranih ćelija da izvede operacije na američkom tlu."

Parachini: Teroristi nešto spremaju

Dnevnik Wall Street Journal nedavno je javio da je javnost upozorena na “povećanu” opasnost od napada, nakon što su presretnute poruke u kojima osumnjičeni teroristi govore o “paketima” dostavljenim u Sjedinjene Države.

Riječ “paketi” zabrinula je obavještajne službe, jer je teroristi al-Qaide uglavnom koriste kao šifru za materijale za izradu bombi. Zabrinuti su i privatni analitičari, među kojima je i John Parachini iz Korporacije Rand.

"Prikupljamo podatke od uhićenika i zarobljenika, od al-Qaide i drugih skupina koje su s njom povezane, kao i kroz presretanje elektronskih poruka i komunikacija. Iz svega toga vidi se da teroristi nešto spremaju."

Građani ozbiljno shvaćaju opasnost

U okviru sustava obavještavanja, savezne vlasti savjetuju Amerikancima da se opskrbe rezervama vode i hrane, te baterijama, pokrivačima i drugim potrepštinama za slučaj napada. Kako se čini, mnogi su Amerikanci shvatili ove savjete vrlo ozbiljno, pogotovo oni koji žive u New Yorku i Washingtonu. Jedna je Njujorčanka u televizijskom kontakt-programu rekla da se njena obitelj počela pripremati za eventualni napad: "Moram priznati da me je strah. No razgovarala sam s obitelji o mogućem napadu i razradili smo plan kako da nađemo jedni druge u slučaju napada."

Ima, međutim, i onih koji smatraju da su vladini savjeti preopćeniti. "Ne možete učiniti doslovno ništa. Naravno, možete kupiti vodu i baterije, ali to je sve" - rekao je jedan od gledatelja popularnog televizijskog kontakt programa.

Trgovine u New Yorku i Washingtonu javljaju da im je ponestalo plastičnih pokrova i izolacijske trake, čije se korištenje preporuča za izoliranje prostorija u slučaju kemijskog ili biološkog napada. Osjećaj neizvjesnosti vjerojatno neće tako brzo nestati. Kako pokazuju najnovije ankete, mnogi Amerikanci vjeruju da će se opasnost od terorističkih napada povećati ukoliko Sjedinjene Države napadnu Irak.

XS
SM
MD
LG