Linkovi

Powell Francuskoj i Njemačkoj: 'Želite li pomoći Saddamu Husseinu da izbjegne razoružanje?' (13/2/03) - 2003-02-13


Američki državni tajnik Colin Powell sudjelovat će sutra u radu ključnog zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojem će glavni inspektor za naoružanje Hans Blix podnijeti novi izvještaj o provedbi rezolucije kojom se zahtjeva razoružanje Iraka.

Gospodin Powell ocjenjuje da je već sada jasno da se Irak nije razoružao, što je od njega zahtijevalo Vijeće sigurnosti. Prema riječima suradnika gospodina Powella, razlog njegove nazočnosti sastanku vijeća u petak je pokušaj da se spriječi očekivani prijedlog Francuske i Njemačke o proširenju inspektorske misije u Iraku. … Državni tajnik je jučer u Kongresu izjavio da bi Ujedinjeni narodi postali politički irelevantni ukoliko Vijeće sigurnosti ne bude uspjelo prisiliti Irak na poštivanje rezolucije o razoružanju. Gospodin Powell je rekao da će od svojih kolega iz Francuske i Njemačke zahtijevati odgovor na pitanje o motivima njihovog zalaganja za dodatno odgađanje odluke.

“Pitanje koje bih im postavio bilo bi – čemu dodatni inspektori? I koliko još vremene? Ili, možda vi to odgađate kako bi odgodom pomogli da Saddam Hussein izbjegne posljedice i ne razoruža se?”, rekao je američki državni tajnik.

Gospodin Powell je rekao da Sjedinjene Države još uvijek žele miroljubivo rješenje krize, ali su – ako bude potrebno – spremne povesti vojnu koaliciju koja bi razoružala Irak, bilo u okvirima Ujedinjenih naroda, ili izvan njih.

XS
SM
MD
LG