Linkovi

Prijedlog kongresne rezolucije zahvalnosti europskim saveznicama (13/2/03) - 2003-02-13


Četvorica vodećih američkih senatora predložila su donošenje kongresne rezolucije kojom bi se pozdravila podrška 18 europskih zemalja američkom stajalištu prema iračkom problemu. Rezolucija bi – kako stoji u senatskom priopćenju – izrazila zahvalnost europskim saveznicama na otvorenoj potpori nastojanjima da se razoruža iračku vlast.

Rezoluciju su predložili republikanski senatori John McCain i Lindsay Graham, te demokratski senatori Joseph Lieberman i Evan Bayh. Tim povodom senator McCain je rekao: “Većina demokratskih zemalja Europe se izjasnila i njihova poruka ne može biti jasnija: Francuska i Njemačka ne govore u ime Europe. Većina europskih vlada podržava nedvosmislenu rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se zahtijeva potpuno razoružanje Iraka; te vlade se ne povlače pred ogromnom odgovornošću koju preuzete obaveze nameću.” Senator McCain se zahvalio europskoj većini što stoji uz Sjedinjene Države.

Senator i kandidat za nominaciju Demokratske stranke na sljedećim predsjedničkim izborima – Joseph Lieberman – u obrazloženju prijedloga rezolucije upozorava da je francusko i njemačko protivljenje stajalištu Amerike i većine europskih država glede Iraka toliko snažno da dovodi u opasnost i glas gotovo jedinstvene Europe. To – dodao je – “ne smijemo dopustiti da se dogodi”. “Ponosni smo što danas stojimo uz ogromnu većinu Europljana, te smo ponosni što najveći dio Europe stoji uz nas” – poručio je senator Lieberman.

U prijedlogu kongresne rezolucije se navode imena sljedećih 18 zemalja koje su podržale američko stajalište glede Iraka: Albanija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Danska, Estonija, Madjarska, Italija, Latvija, Litva, Makedonija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Britanija. Te zemlje, koje čine europsku većinu, “jasno razumiju da će Ujedinjeni narodi postati impotentni i nemjerodavni ukoliko ne budu u stanju do kraja provesti zahtjeve koji su postavljeni Iraku” – ocijenio je senator John McCain u prijedlogu rezolucije.

XS
SM
MD
LG