Linkovi

Rumsfeld o pripremama za rat (13/2/03) - 2003-02-13


Kako je, na minhenskoj Konferenciji o europskoj sigurnosnoj politici, izjavio američki ministar obrane Donald Rumsfeld, ukoliko rat s Irakom bude postao neophodan, Sjedinjene Države se u njega neće zaputiti same. Čelnici Britanije, Republike Češke, Danske, Mađarske, Italije, Poljske, Portugala i Španjolske nedavno su objavili priopćenje u kojemu se kaže da "irački režim i njegova oružja masovnog uništavanja predstavljaju jasnu prijetnju sigurnosti u svijetu." Ove su se zemlje obvezale da će "ostati ujedinjene u ustrajanju da irački režim bude razoružan."

Ovom priopćenju podrške slijedila je jednako snažna deklaracija Estonije, Latvije, Litve, Slovačke, Slovenije, Bugarske, Rumunjske, Albanije, Hrvatske i Makedonije. U toj se deklaraciji kaže da "naše zemlje shvaćaju opasnosti koje predstavlja tiranija i posebne odgovornosti demokratskih zemalja da štite zajedničke vrijednosti … Spremni smo pridonijeti međunarodnoj koaliciji koja bi provela rezoluciju Ujedinjenih Naroda broj 14-41 i razoružala Irak." Kao što je rekao ministar Rumsfeld, "očigledno je da dolazi do stvaranja momenta - momenta koji iračkom režimu šalje poruku od kritične važnosti o ozbiljnosti naših nakana i odlučnosti svijeta da se Irak razoruža."

Rat nikada nije prvi izbor. Ali, kao što je rekao gospodin Rumsfeld, "rizici rata moraju uravnoteženi s opasnošću od nepoduzimanja ničega dok Irak i dalje ustraje u svojim programima proizvodnje oružja masovnog uništavanja." Dok konvencionalna oružja mogu ubiti stotine ili tisuće, oružja masovnog uništavanja mogu ubiti desetke tisuća. Možda najveća opasnost leži u mogućnosti da teroristička država preda oružja masovnog uništavanja terorističkim skupinama.

Jedino pitanje je što će međunarodna zajednica poduzeti u vezi s tim? Najbolja šansa za mirno rješenje, kako je rekao gospodin Rumsfeld, leži u tome da se jasno objavi da su slobodne zemlje spremne koristiti silu, ako bude potrebno, da je svijet ujedinjenih i spreman djelovati. Ukoliko ostatak svijeta još jednom pokaže manjak odlučnosti, nema šanse da će se Saddam Hussein dobrovoljno razoružati ili pobjeći iz svoje zemlje, odnosno mala je šansa za miroljubiv ishod.

Kao što je rekao ministar obrane Donald Rumsfeld, "Postoje trenuci u povijesti kada se prosudba i odlučnost slobodnih zemalja nađu na testu. Ovo je takav trenutak. Sigurnosno okruženje u koje ulazimo najopasnije je što ga je svijet ikada vidio." Sada je vrijeme da budemo ujedinjeni protiv Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG