Linkovi

Bush Ujedinjenim narodima: 'Ako izglasate rezoluciju, mora li se ona i primjeniti?' (13/2/03) - 2003-02-13


U govoru američkim vojnicima u jednoj bazi u Floridi, predsjednik George Bush je najavio da bi vojsci uskoro moglo biti izdana zapovjed o početku akcije protiv Iraka. Predsjednik je pozvao Ujedinjene narode da konačno provedu rezolucije o razoružnju Iraka.

U pomorskoj bazi na Floridi, predsjednik Bush je izjavio da će se poslužiti svakim sredstvom koje je na raspolaganju američkim oružanim snagama kako bi se porazio Saddam Hussein – ako za razoružanje Iraka bude uopće potrebna sila.

Irački čelnik se ne razoružava, on nas vara – rekao je u govoru predsjednik Bush. On je pozvao svjetsku organizaciju da provede svoje rezolucije o razoružanju Iraka. "Morate odlučiti – ako izglasate rezoluciju, mora li se ona i primjeniti?"

Predsjednik je izrazio optimizam da će – kako je rekao – “države slobodnog svijeta” spriječiti nestanak Ujedinjenih Naroda sa svjetske scene. Ako se to međutim dogodi, Ujedinjeni će narodi ostati upamćeni kao “neučinkoviti debatni klub.”

Američki je predsjednik rekao da će pozdraviti novu rezoluciju Ujedinjenih naroda, iako je – kako je naglasio - Amerika spremna djelovati i bez nje. Rusija, Kina i Francuska protive se rezoluciji koja bi dopustila korištenje vojne sile protiv Iraka – ove tri zemlje smatraju da međunarodnim inspektorima treba dati više vremena da obave svoj posao.

XS
SM
MD
LG