Linkovi

Sjedinjene Države protiv iračkog presjedavanja sjednicom UN-ovog Odbora za razoružanje (13/2/03) - 2003-02-13


Sjedinjene su Države zatražile od Ujedinjenih naroda da se Iraku oduzme pravo da predsjedava nadolazećoj sjednici Odbora svjetske organizacije o razoružanju. Visoki dužnosnik Državnog tajništva rekao je da bi, ako Irak bude predsjedavao ovom skupu, bio ugrožen kredibilitet svjetske organizacije. Predsjedništvo skupa izmjenjuje se abecednim redom i Irak bi trebao predsjedavati sjednicom koja počinje 17. ožujka.

Neovisni panel stručnjaka za naoružanje zaključio je da domet iračkih balističkih raketa krši ograničenja postavljena od strane Vijeća sigurnosti. Stručnjaci su ovu procjenu objavili u New Yorku, na zahtjev međunarodne inspekcije iračkog vojnog arsenala. Ujedinjeni su narodi zabranili Bagdadu da proizvodi rakete čiji je domet veći od 150 kilometara.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da će ova činjenica – ako se pokaže točnom – pokazati da Irak krši rezolucije Ujedinjenih naroda. Visoki dužnosnik iračke vlade rekao je da su rakete u okviru ograničenja koje je postavila svjetska organizacija.

U Rim je stigao Tarik Aziz, zamjenik iračkog premijera, radi sastanaka s predstavnicima talijanske oporbe te papom Ivanom Pavlom drugim. Vatikan će irački dužnosnik posjetiti sutra, na dan kada u Vijeću sigurnosti Hans Blix, čelnik međunarodne inspekcije za Irak, predstavlja novo izvješće o iračkom vojnom arsenalu. Tarik Aziz, koji je pripadnik iračke kršćanske manjine, u subotu će posjetiti mjesto Assisi, gdje će se pomoliti na grobu svetog Franje Asiškog.

XS
SM
MD
LG