Linkovi

Snimka otkriva 'partnerski odnos' Saddama Husseina s bin Ladenom (12/2/03) - 2003-02-12


U snimljenoj poruci, za koju se vjeruje da je autentična, čelnik al-Qaide Osama bin Laden poziva muslimane da podrže Irak u slučaju rata sa Sjedinjenim Državama. Kako iz Kaira izvješćuje Greg Lamotte, snimljenu poruku je emitirala satelitska televizijska postaja al-Jazeera.

Poruka, koju je – kako navodi televizija al-Jazeera – snimio Osama bin Laden, poziva na samoubilačke napade protiv Sjedinjenih Država, a Iračane se savjetuje da počnu kopati rovove, te se pripreme za borbu protiv američkih vojnika u naseljenim mjestima. Američke se postrojbe užasavaju borbi u urbanim područjima, te ih treba uvući u “dugotrajnu i iscrpljujuću borbu, koristeći prednosti kamufliranih položaja u ravnici, planinama i gradovima” – navodi se u poruci. U snimci koja se pripisuje Osami bin Ladenu upozorava se zemlje koje budu pomogle Sjedinjenim Državama da će njihova borba protiv Iraka biti smatrana ratom protiv muslimana.

Snimljena poruka poziva muslimane na ustanak, te “pokretanje i mobiliziranje naroda na zbacivanje režima koji su – kako se navodi – robovi Amerike.” Pri tome su spomenuti Jordan, Maroko, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija i Jemen.

Američko državno tajništvo je priopćilo da snimka potvrdjuje povezanost al-Qaide s Irakom. Prvi koji je u Washingtonu izvjestio o postojanju najnovije bin Ladenove poruke bio je državni tajnik Colin Powell. On je rekao da snimka otkriva “partnerski odnos” Saddama Husseina s bin Ladenom, te povezanost terorista sa zemljama koje razvijaju oružje za masovno uništavanje.

O najnovijem razvoju događaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG