Linkovi

Političko razilaženje unutar NATO-a vjerojatno će ubrzati započeti proces reorganizacije saveza (12/2/03) - 2003-02-12


Političko razilaženje unutar NATO-a vjerojatno će ubrzati započeti proces reorganizacije saveza i kroz pet godina bi broj američkih postrojbi u Njemačkoj mogao biti znatno smanjen – piše današnji "Christian Science Monitor". Dio će snaga biti premješten u nove baze u istočnoj i južnoj Europi, a dio će ih biti vraćen u Sjedinjene Države.

Takva će premještanja biti odraz novih američkih pogleda na regionalne odnose u kojima se veći značaj pridaje – primjera radi - Rumunjskoj i Mađarskoj – predvidja bostonski list. “Od toga kako će se naši saveznici i neprijatelji postaviti u sljedeća 24 mjeseca, ovisit će naš odnos prema njima u sljedeća dva desetljeća” – kaže američki general Barry McCaffrey, koga citira "Christian Science Monitor".

"USA Today" povezuje dva dogadjaja koja su se vremenski podudarila: gotovo u isto vrijeme kad je objavljena snimka najnovijih prijetnji Osame bin Ladena Amerikancima, u Senatu su direktori CIA-e i FBI-ja upozorili na mogućnost da al-Qaida već tokom ovog tjedna izvrši nove terorističke napade. “Bin Ladenove snimljene poruke često su prethodile terorističkim napadima na ciljeve na Zapadu”- napominje "USA Today".

"New York Times" izvješćuje da je u Kongresu dogovoreno da se na Amerikance neće primjenjivati plan Pentagona o praćenju elektronske pošte na Internetu. Planiranje projekta Total Information Awareness pokrenuto je u okviru borbe protiv terorizma, s ciljem pravovremenog otkrivanja komunikacija opasnog sadržaja. Čelnici u Zastupničkom domu i Senatu su se, međutim, suglasili da bi program Pentagona ugrozio zajamčenu sigurnost privatnosti – piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG