Linkovi

Izjava predsjednika Busha u vezi Iraka (12/2/03) - 2003-02-12


Tijekom dvanaest godina, Irak je kršio rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda kojima se od te zemlje tražilo da točno nabroji i uništi sve svoje programe proizvodnje oružja masovnog uništavanja. To se jasno vidi iz inspekcija oružja kao i obavještajnih podataka, koje su prikupile Sjedinjene Države i druge zemlje.

Kao što je rekao predsjednik George Walker Bush, "Irački režim je aktivno i potajno pokušavao pribaviti opremu, neophodnu za proizvodnju kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja." Među ostalim, rekao je gospodin Bush, "očevici su nas informirali da Irak posjeduje najmanje sedam pokretnih tvornica za proizvodnju bioloških agensa, opremu postavljenu na kamione i tračnice kako bi izbjeglo njezino otkrivanje."

Štoviše, irački režim je pribavio i testirao metode i opremu za uporabu oruđja masovnog uništavanja. Petog veljače, pred Ujedinjenim Narodima, državni tajnik Colin Powell je pokazao film na kojemu se vidi irački zrakoplov Mirage, kojemu je rezervoar goriva modificiran kako bi prskao biološke agense na širokom području. Irak je razvio i naprave za prskanje koje se mogu koristiti na letjelicama bez ljudske posade, čiji je domet daleko veći nego što ga dozvoljava Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

To nije jedina prijetnja koju Irak predstavlja po Sjedinjene Države i ostatak svijeta. Oružja masovnog uništavanja mogla bi biti dana teroristima, koji ne bi oklijevali da ih koriste. Kao što je naglasio predsjednik Bush, irački diktator "Saddam Hussein ima dugotrajne, izravne i trajne veze s terorističkim mrežama. Visoki pripadnici iračke obavještajne službe i al-Qaida susreli su se najmanje osam puta od ranih devedesetih. Irak je poslao stručnjake za izradu bombi da rade s al-Qaidom. Irak je također al-Qaidi pružio obuku u korištenju kemijskog i biološkog oružja."

Jedanaestog rujna 2001, američki je narod vidio što teroristi al-Qaide mogu učiniti, kada su četiri zrakoplova pretvorili u oružje. "Nećemo čekati da vidimo što teroristi ili terorističke države mogu učiniti s kemijskim, biološkim, radiološkim ili nuklearnim oružjima," rekao je predsjednik Bush.

Sjedinjene Države bi pozdravile i podržale novu rezoluciju koja bi jasno objavila da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda stoji iza svojih prethodnih zahtjeva da Irak mora eliminirati sve svoje programe proizvodnje oružja masovnog uništavanja. "No, rezolucija znači vrlo malo bez odlučnosti," kazao je predsjednik Bush. "A, Sjedinjene će Države, zajedno s rastućom koalicijom zemalja, poduzeti svaku akciju koja se bude smatrala neophodnom za obranu, kao i za razoružanje Iraka."

XS
SM
MD
LG