Linkovi

Hrvatska, Albanija i Makedonija pozvale Irak da se odrekne oružja za masovno uništavanje (12/2/03) - 2003-02-12


Hrvatska, Albanija i Makedonija pozvale su Irak da se odrekne svojeg oružja za masovno uništavanje u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda. U priopćenju objavljenom nakon sastanka predsjednika triju država – Stjepana Mesića, Alfreda Moisiua i Borisa Trajkovskog u Tirani, kaže se: “Režim Saddama Husseina mora se razoružati ili će, u suprotnom, snositi posljedice. Naše će zemlje podržati odluke međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda u vezi s ovom zajedničkom prijetnjom”.

Kako javlja albanska redakcija Glasa Amerike, izvori kažu da je predsjednik Mesić inzistirao da se u priopćenju izbjegne izražavanje pune podrške Sjedinjenim Državama, te da se, umjesto toga, upotrijebi formulacija u kojoj se spominju Ujedinjeni narodi.

"Što se Hrvatske tiče" - rekao je gospodin Mesić - "ova deklaracija je u stvari poziv za mir, jer u slučaju da Irak ili režim u Iraku ne provede rezoluciju UN-a, on će biti kriv za konzekvence do kojih može doći. Prema tome, ovo je pokušaj da se miru da još jedna šansa."

Na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka, albanski predsjedni Moisiou izrazio je punu podršku američkoj politici prema Iraku, dok je makedonski predsjednik Trajkovski izrazio nadu da će se ukloniti nesuglasice u transatlantskom partnerstvu.

Trojica su državnika također izrazila punu podršku međunarodnoj borbi protiv terorizma.

Predstavnici triju država potvrdili su i svoju predanost ubrzavanju reformi potrebnih za punu integraciju u europske i transatlanske institucije. Hrvatska, Albanija i Makedonija trebale bi sljedeći mjesec u Washingtonu potpisati sporazum sa Sjedinjenim Državama, u kojem će biti formulirane njihove obveze u integraciji u NATO savez.

XS
SM
MD
LG