Linkovi

Suđenje Miloševiću: Na Ovčari su ubijali 'šešeljevci' i teritorijalci (12/2/03) - 2003-02-12


Na prvu godišnjicu početka suđenja Slobodanu Miloševiću svjedok Aleksandar Vasiljević, bivši zapovjednik KOS-a, nastavio je iskazima potvrđivati optužnicu. Vasiljević je objasnio ulogu MUP-a Srbije i povezanost ministarstva unutrašnjih poslova s paramilitarcima.

Aleksandar Vasiljević, u dokumentima Tužiteljstva naveden kao svjedok C- 39, iskazima opravdava razloge zašto se Tužitelstvo toliko pozivalo na Vasiljevićev opširan pismeni iskaz. Kompletan je dokument sa svjedočenjem ovog ključnog svjedoka dat članovima sudskog Vijeća te svjedok, nekadašnji zapovjednik KOS-a, zapravo iznosi tek osnovne elemente podebele knjige dokaza.

Ono što je kazao u srijedu, u nastavku suđenja Miloševiću, svedeno na nekoliko osnovnih rečenica, glasi: Šešeljeve su jedinice sudjelovale u smaknuću na Ovčari, zajedno s teritorijalcima.

Svjedok se prisjetio odgovora člana otpužene vukovarske trojice, Mile Mrkšića - "Djece mi moje, da sam znao što će zarobljenicima uraditi, nikada ih njima ne bismo predali".

U Vukovari su koordinirano djelovali JNA i paramilitarci, a glavni je koordinator bio Radovan Stojčić-Badža, visokopozicionirani funkcioner srpskog MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, MUP, inače je osnivalo paravojne jedinice i slalo ih u borbe. Svim su se poslovima van zakonske nadlažnosti bavile osobe u paralelnoj strukturi ministarstva. MUP je dovodio instruktore za paramilitarce, uključujuće i ljude izvana ili bivše članive Legije stranaca ili kriminalce.

Vjerojatno najzanimljiviji dio iskaza, svjedokov opis djelovanja legalnih i onih drugih elemenata i struktura MUP-a Srbije, zatvoren je za javnost.

Miloševićevo suđenje inače traje punu godinu dana. Od 12. veljače prošle godine kroz sudnicu je prošlo 147 svjedoka - 124 za kosovski dio optužnice, ostatak za hrvatski i malim dijelom bosanski.

Tužiteljstvu je za predstavljanje dokaza o cijeloj optužnici sudsko Vijeće odredilo rok do 16. svibnja, s tim da nije još nije ni počelo izvođenje svjedoka po najdužem, najkompliciranijem i najopširnijem dijelu optužnice, onom koji se bavi zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG