Linkovi

Glavni tajnik NATO-a predložio kompromisno rješenje o pomoći Turskoj (12/1/03) - 2003-02-12


Veleposlanici NATO saveza konzultiraju se s vladama svojih zemalja, nakon što je glavni tajnik saveza George Robertson predložio kompromisno rješenje za spor oko planova o obrani Turske u slučaju rata u Iraku.

Sjedinjene Države upozorile su NATO savez da će dovesti u pitanje svoj kredibilitet ukoliko ne podrži zemlju-članicu.

Francuska, Njemačka i Belgija odbile su povući veto na američki zahtjev da se savezu omogući planiranje obrane Turske u slučaju rata u Iraku.

Ovaj spor traje već tjednima i prijeti da će potkopati savez, no i da će blokirati američke napore na stjecanju podrške za vojnu akciju protiv režima u Bagdadu. Pariz, Bruxelles i Berlin priopćili su da bi planiranje obrane Turske ugrozilo diplomatske napore na rješavanjiu iračke krize.

Kompromisni prijedlog glavnog tajnika NATO saveza Georgea Robertsona usmjeren je samo na sastavljanje planova za obranu Turske i ne uključuje druge dijelove američkog zahtjeva za neizravnom podrškom NATO-a u slučaju rata.

George Robertson se nada da će se Njemačka, Francuska i Belgija složiti da bi savez trebao početi planiranje obrane jedne od saveznica, koja smatra da će biti ugrožena u mogućem ratu.

Veleposlanici će nastaviti debatu o američkom zahtjevu tijekom dana, nakon konzultacija sa svojim vladama.

XS
SM
MD
LG