Linkovi

Chicagu - 13 nominacija za Oscara, Gangs of New York - 10 (11/2/03) - 2003-02-11


Američka filmska akademija objavila je prije nekoliko sati ovogodišnje kandidate za Oscare.

Najviše nominacija – ukupno 13 – zaradila je filmska adaptacija brodvejskog hita Chicago s Richardom Gereom, Renee Zellweger i Catherinom Zetom-Jones u glavnim ulogama. Mnogi već predviđaju da će Chicago biti proglašen filmom godine, no u vrlo tijesnoj konkurenciji su i povijesna epopeja Martina Scorceseja The Gangs of New York, drama Stephena Daldrya The Hours, novi nastavak Gospodara prstenova, te The Pianist, film koji je označio povratak režisera Romana Polanskog.

Meryl Streep ušla je u holivudsku povijest s 13. nominacijom za Oskaca u svojoj dugoj i plodnoj filmskoj karijeri. Ove godine kandidirana je za najbolju glumicu u sporednoj ulozi u filmu Adaptation.

Trostruki oskarovac Jack Nicholson zaradio je svoju 12. nominaciju za film About Schmidt – priču o udovcu koji nakon odlaska u mirovinu preispituje svoj sumorni život. Mjuzikl Chicago dobio je ukupno 13 nominacija, između ostaloga i za najbolji film. Za film godine kandidirani su također i filmska epopeja The Gangs of New York, koja ima ukupno 10 nominacija, drama The Hours, s ukupno 9 nominacija, te Gospodar prstenova – Dvije kule i ratna drama The Pianist.

Među kandidatima za glumca godine najveći su favoriti Jack Nicholson u drami About Schmidt i Michael Caine za filmsku adaptaciju romana Grahama Greenea The Quiet American. Tu je, međutim, još i Adrien Brody, koji je u filmu Pianist odlično odigrao ulogu židovskog pijanista Wladyslawa Szpilmana u getu u Varšavi za vrijeme drugog svjetskog rata. Ne treba zanemariti ni šanse Nicholasa Cagea u bizarnoj drami Spikea Jonezea Adaptation i Daniela Day-Lewisa u Scorceseovom Gangs of New York.

U konkurenciji za najbolju glavnu žensku ulogu, prednjači Nicole Kidman u ulozi spisateljice Virginije Woolf u drami The Hours. Salma Hayek također je nominirana za Oskara za jednu povijesnu ulogu – ona u filmu Frida tumači lik meksičke slikarice Fride Kahlo. Diane Lane kandidirana je za glumicu godine za ulogu preljubnice u filmu Unfaithful. U konkurenciji su još Juliane Moore u ulozi kućanice u drami Far From Heaven, te Catherine Zeta-Jones u mjuziklu Chicago.

Inače, spomenimo da već sama nominacija donosi sa sobom znatnu novčanu vrijednost. Primjerice, filmovi kandidirani za film godine mogu računati da će na kino-blagajnama zaraditi dodatnih 7 milijuna i 800 tisuća dolara, a filmovi s nominacijom za najbolju mušku ili žensku ulogu zarađuju oko 750 tisuća dolara više zahvaljujući upravo nominaciji. Naravno, sam Oscar vrijedi i više – film godine donosi pobjedničkom studiju dodatnih 16 milijuna dolara. Dobitnici ovogodišnjih Oscara biti će proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada 23. ožujka.

XS
SM
MD
LG