Linkovi

Garden: Postoji mogućnost dugotrajnog razdora u NATO savezu (11/2/03) - 2003-02-11


U NATO savezu izbila je kriza zbog odluke Francuske, Belgije i Njemačke da blokiraju američki prijedlog o pripremama za pomoć u obrani Turske, u slučaju rata u Iraku. O krizi u NATO-u govori Tim Garden, stručnjak za sjevernoatlantski savez i profesor Centra za obrambene studije pri King’s Collegeu u Londonu.

Francuska i Belgija ne žele da se NATO upotrijebi za legitimiziranje vojne akcije prije nego što inspekcije budu provedene – kaže profesor Garden, dodajući da bi niti Pariz, ni Bruxelles a niti Berlin ne žele prepustiti Sjedinjenim Državama donošenje svih odluka o Iraku.

Tim Garden: NATO savez je u svakom slučaju pod velikim pritiskom. Kada je provedena vojna kampanja na Kosovu 1999., cijeli savez je stajao iza nje, iako je sama operacija bila uglavnom američka. U Afganistanu, NATO je ponudio svoju punu pomoć, ali su Sjedinjene Države odlučile surađivati s pojedinim državama, a ne s cijelim savezom. Mislim da danas mnoge članice saveza dovode u pitanje njegovu relevantnost u modernom svijetu.

O relevantnosti NATO saveza kritički je govorio i američki ministar obrane Donald Rumsfeld, kada je spomenuo “staru” i “novu” Europu. Je li moguće da doista postoji opasnost od dugotrajnog razdora u savezu?

Tim Garden: Mislim da postoji. Mislim da je buduća uloga NATO saveza dovedena u pitanje. No, na mnogo načina, upravo su Sjedinjene Države ugrozile sposobnost saveza da učini bilo što, pokazujući da nisu spremne upuštati se u izgradnju konsenzusa u savezu. Washington najviše voli od NATO-a dobiti opću podršku za neku operaciju, a zatim surađivati s pojedinim zemljama na bilateralnoj bazi. Mislim da se zato NATO osjeća gurnut na marginu.

Rusija, kako se čini, iskazuje solidarnost s Francuskom i Njemačkom po pitanju produživanja inspekcija u Iraku. Čak se govori i o uspostavljanju nekog oblika protektorata Ujedinjenih naroda nad Irakom. Na kakav će prijem naići ta ideja?

Tim Garden: Jasno je da Francuska i Njemačka, pa i Rusija i Kina kao članice Vijeća sigurnosti žele dati inspektorima više vremena. Formuliranjem ovog prijedloga dale su povoda za daljnje rasprave, pa možda i za formuliranje nekog alternativnog prijedloga. Mislim da će Vijeće sigurnosti još dugo diskutirati o iračkom pitanju.

Međutim, nije jasno jesu li Washington i London spremni čekati da diskusija bude dovršena, zaključuje Tim Garden, profesor na King’s Collegeu i stručnjak za NATO savez.

XS
SM
MD
LG