Linkovi

Predsjednik Bush razočaran odlukom Njemačke, Francuske i Belgije (11/2/03) - 2003-02-11


Odluka Francuske, Belgije i Njemačke da onemoguće NATO-savez u planiranju mjera za zaštitu Turske u slučaju rata u Iraku mogla bi imati negativne posljedice po savez – izjavio je predsjednik George Bush. On je rekao da je razočaran francuskom odlukom da blokira nastojanja NATO-a da pomogne zemlji poput Turske u pripremama za eventualni rat protiv susjednog Iraka.

BUSH:“Mislim da će se negativno odraziti na savez to što se ne može postići suglasnost o međusobnoj obrani.”

Ministar obrane Donald Rumsfeld je naglasio značaj otpočinjanja planiranja obrane Turske, te je potvrdio da će takve pripreme možda biti nužno provesti izvan službenih okvira Sjeverno-atlanstog saveza. On je rekao da se tome protive samo tri članice NATO-a, koje su u manjini i koje sebe dovode u opasnost da budu izolirane u odnosu na ostalih 16 zemalja.

RUMSFELD:“Odnos je 16 prema 3. Mislim da je to bila greška.”

Nakon sastanka veleposlanika 19 zemalja članica Sjeverno-atlantskog saveza, glavni tajnik NATO-a George Robertson je izvjestio o još jednom neuspjelom pokušaju postizanja konsenzusa o pitanju planiranja zaštite Turske. Što duže zastoj bude trajao, to će gore biti posljedice po savez – rekao je lord Robertson.

XS
SM
MD
LG