Linkovi

Iračke pohvale napretku svojih znanstvenika (11/2/03) - 2003-02-11


Saddam Hussein “ne odustaje od namjere da se domogne nuklearnog oružja.” Ovim je riječima američki državni tajnik Colin Powell upozorio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Gospodin Powell je podsjetio Vijeće sigurnosti da su 1991. godine, UN-ovi inspektori po prvi put pretraživali iračka glavna nuklearna postrojenja i pritom nisu pronašli ništa što bi potvrdilo da Irak ima nuklearni program.”

Međutim, u svibnju 1991. jedan od iračkih prebjega otkrio je istinu: “Saddam Hussein je imao masivni i tajni nuklearni program koji je obuhvaćao nekoliko različitih tehnika obogaćivanja urana, uključujući i elektro-magnetsko razdvajanje izotopa.” Irački tajni nuklearni program počeo je godinama prije iračke invazije Kuvajta 1990-te godine, koja je završila porazom nanijetim od međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. I kao što je sam gospodin Powell naglasio, “da Saddam nije bio tada zaustavljen, Irak bi bio u stanju proizvesti nuklearnu bombu do 1993. godine.”

1995, drugi je irački prebjeg otkrio pojedinosti, koje su uslijedile nakon invazije na Kuvajt, o tome kako je irački diktator povećao nastojanja da se dođe do nuklearnog naoružanja. Ova se nastojanja nastavljaju i danas. “Saddam Hussein je odlučan da dođe do nuklearne bombe”, rekao je državni tajnik Powell. U stvari, dodao je gospodin Powell, “Saddam Hussein već posjeduje dvije od tri ključne komponente koje su potrebne da se proizvede nuklearna bomba, ima i znanstvenike – stručnjake za nukleranu energiju, a raspolaže i nacrtom nuklearne bombe.” Ono što nije bio u stanju napraviti - do sada - je obogatiti uran potreban za proizvodnju nuklearnog eksploziva.

To je razlog zbog kojeg je Saddam Hussein pokušao - u više navrata – iz jedanaest različitih zemalja nabaviti specijalne aluminijske cijevi. Ova vrsta cijevi je potrebna u procesu centrifugiranja kako bi se obogatio uran. Irak je također, potajno pokušavao doći do magneta i strojeva koji se koriste u balansiranju plinskih centrifugalnih rotora, koji mogu biti korišteni u procesu proizvodnje nuklearnog oružja. Irački mediji, koji su pod državnom kontrolom, hvale rad iračkih nuklearnih znanstvenika, otvoreno ih nazivajući “nuklearnim mudžahedinima”. Gospodin Powell je naglasio da Saddam Hussein “ redovito potiče i pohvaljuje njihov napredak. Napredak prema kakvom cilju?” Državni tajnik Powell je podsjetio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da je “ovo vijeće odavno zahtijevalo od Iraka obustavu svih nuklearnih aktivnosti bez obzira na vrstu.” Saddam Hussein je to odbio učiniti. Dužnost Vijeća sigurnosti je potpuno jasna.

XS
SM
MD
LG