Linkovi

Robertson i Mesić o hrvatskom približavanju NATO savezu (11/2/03) - 2003-02-11


Susret glavnog tajnika NATO saveza Georgea Robertsona i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića bio je kratak i s očekivanim sadržajem.

"Razgovarali smo o potezima Hrvatske kako bi ostvarila strateški cilj ulaska u NATO, o čemu će se šire raspravljati za skorog Robertsonovog službenog posjeta Zagrebu" - rezimirao je susret hrvatski predsjednik.

Prema očekivanju, Robertson i Mesić dotakli su se i suradnje s den Haagom, pri čemu je predsjednik Mesić prenijeo novinarima da je glavnom tajniku NATO-a obrazložio kako je "interes Hrvatske individualizacija odgovornosti". Rekao sam mu, prenio je predsjendik, da se "u Hrvatskoj radilo o ekscesima, za razliku od Miloševićeve politike zločina".

Tema ratnih zločina ponovno se našla u dijalogu izvjestitelja hrvatskih medija s predsjednikom Republike. Pretjerana je ocjena Carle del Ponte da se "Gotovina slobodno šeće Hrvatskom", izjavio je Stjepan Mesić, ističući da će ovog optuženika hrvatske vlasti izručiti den Haagu čim im bude dostupan te potom pozvao bjegunca pred međunarodnom pravdom da "svoju čast i čast Hrvatske vojske brani pred sucima u Tribunalu".

Na predavanju o tome što hrvatska kandidatura, odnosno buduće članstvo u Europskoj uniji, donosi Europi, predsjednik Mesić je kazao da će tranzicijske zemlje ulaskom u Uniju završiti ovaj proces, a Hrvatskoj će ulaznica značiti zaokruženje projekta njezinog stvaranja.

Ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula susreo sa s belgijskim kolegom Louisom Michelom. Hrvatska računa na belgijsku podršku kandidaturi za članstvo u Uniji, kazao je ministar dodajući da će službeni zahtjev Hrvatske biti predan grčkom Predsjedništvu 21. umjesto 18. veljače u Ateni.

XS
SM
MD
LG