Linkovi

Washington optimističan u vezi nove rezolucije UN-a o Iraku (11/2/03) - 2003-02-11


Administracija predsjednika Busha je i dalje optimistična oko usvajanja nove rezolucije Ujedinjenih naroda kojom bi se odobrila vojna akcija protiv Iraka.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer pokušao je umanjiti značaj protivljenja Francuske i Njemačke takvoj rezoluciji izrazivši nadu da će nova rezolucija biti usvojena, a Ujedinjeni narodi ostati relevantni.

Protivljenje Francuske, Njemačke i Belgije vojnoj podršci za Tursku gospodin Fleischer je nazvao "privremenim korakom unatrag". Prema njegovim riječima, Turska je prijateljska zemlja i saveznik te zaslužuje pomoć.

U NATO savezu se održavaju neslužbeni razgovori kojima se želi razrješiti podjela nastala oko vojne pomoći Turskoj, u slučaju rata s Irakom.

Službeni sastanak očekuje se tijekom dana.

Jučer su Francuska, Njemačka i Belgija blokirale američki zahtjev da NATO započne planirati obranu Turske. Predsjednik Bush je rekao da bi takav razvoj događaja mogao imati negativne posljedice po NATO savez.

Turska je, u međuvremenu, priopćila da NATO ima obvezu započeti planiranje obrane svoje zemlje članice u slučaju rata s Irakom.

Turki premijer Abdullah Gul je rekao novinarima da su turske oružane snage u potpunosti sposobne obraniti zemlju. Turski je premijer dodao da je u doba hladnog rata njegova zemlja služila kao štit Europe, a sada je red na NATO-u da ispuni svoje obveze.

XS
SM
MD
LG