Linkovi

Belgija očekuje Hrvatsku u Europskoj uniji 2007. godine (11/2/03) - 2003-02-11


Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću rečeno je da Belgija očekuje Hrvatsku u Europskoj uniji u 2007. godini. Hrvatski se predsjednik u Bruxellesu sastao i s glavnim tajnikom NATO saveza Georgeom Robertsonom. Sastanak u sjedištu NATO saveza bio je kraći od predviđenog.

O ozbiljnosti krize u NATO savezu govori vijest da je njegov glavni tajnik odustao od objave standardnog sadržaja svojih susreta s predsjednicima država - izjave po završetku susreta.

Radi prezauzetosti glavnog tajnika problemima NATO saveza razgovor s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem trajao je kraće od predviđenog a mi, novinari, ostali smo bez informacija iz prve ruke.

Naravno, tiskovna je konferencija trebala biti veoma posjećena - ne radi Stjepana Mesića, već radi mogućnosti dobivanja Robertsonovih svježih komentara o nastavku blokade odluke o otpočinjanju planiranja obrane Turske, u slučaju rata s Irakom. Odluku blokiraju tri europske saveznice - Francuska, Belgija i Njemačka.

Nešto ranije, predsjednik RH sastao se s predsjednicima oba doma belgijskog Parlamenta. Poruka hrvatskom predsjedniku je jasna - Belgija očekuje Hrvatsku u EU 2007. godine, Hrvatskoj i kandidatski status i potom članstvo u Uniji mogu samo koristiti, inicijativa o traženju kandidature pozdravljena je i u potpunosti podržana.

Predsjedniku Mesiću obećano je da će komplicirani proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridoruživanju RH i EU biti u svim nadležnim ovdašnjim zastupničkim tijelima gotov do ljeta.

Boravak predsjednika Mesića završava se večeras predavanjem u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose na temu što Hrvatska može ponuditi EU.

XS
SM
MD
LG