Linkovi

Mesić: Ispunit ćemo obaveze (10/2/03) - 2003-02-10


Ispunit ćemo obaveze, obećao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nakon službenog razovora s predsjednikom europske Komisije Romanom Prodijem.

Predsjednik RH Stjepan Mesić obećao je da će Hrvatska uredno ispunjavati sve preuzete obaveze koje su joj uvjet za približavanje i ulazak u EU.

Sada, kada hrvatska kandidatura više nije vijest nego realnost koja će se dogoditi za tjedan dana, Mesićev susret s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem i suradnicima bila je prilika za razmjenu mišljenja, novo podjsećanje iz Bruxellesa da samo potpuno ispunjavanje uvjeta vodi zemlju u Uniju, ali i izricanje decidiranog stava da je svim zemljama regije mjesto u europskoj obitelji.

“Ako to hoće” kazao je Prodi, upozoravajući tko zna po koji put na striktnu vezanost procesa približavanja s dosljednim ispunjavanjem uvjeta. Za Hrvatsku su uvjeti poznati - to su reforma društva, povratak izbjeglica i suradnja s Haagom.

“Danas pozdravljamo odluku Hravatske da se kandidira i odmah po podnošenju zahtjeva početi ćemo skupa raditi na tome”, rekao je predsjednik Komisije.

Hrvatski je predsjednik objasnio pozitivan utjecaj Vladine odluke o kandidaturi na brzo potizanje nacionalnog koncenzusa da je ulazak u EU strateški interes zemlje.

Ovom “integracijskom” bloku novosti dodajem i vijest iz susjedstva, u den Haagu je u razgovoru s kolegom de Hopp Schafferom ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula dobio obećanje da će Nizozemska notificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU čim iz haaškog Tribunala za ratne zločine dobije službeni izvještaj o slučaju Bobetko.

Nizozemska je zaustavila proces prihvaćanja sporazuma nezadovoljna stupnjem suradnje Zagreba s den Haagom.

U danima kada je Irak središnja tema, novinari su pitali predsjednika Mesića kako bi se Hrvatska postavila da je članica Unije. “Hrvatska bi politika bila principjelna i nikakva odluka ne bi smjela proći bez Ujedinjenih naroda” - rekao je predsjendik, dok je Romano Prodi prihvatio opciju održavanja izvanrednog summita EU, ukoliko je ona u funkciji mirnog iznalaženja trajnog rješenja krize.

XS
SM
MD
LG