Linkovi

CSM: 'Vrijeme kušnje za američki optimizam' (10/2/03) - 2003-02-10


Novi tjedan u Sjedinjenim Državama započinje s pojačanim mjerama sigurnosti – piše najtiražniji list USA Today, podsjećajući na upozorenje ministra pravosuđa Johna Ashcrofta da su “povećani izgledi” terorističkih napada na Amerikance. Oko zračnih luka je postavljen sigurnosni obruč od skoro 100 metara u kojem je zabranjeno parkiranje, češći su pregledi automobilskih prtljažnika, a putnici su izloženiji temeljitijem pregledu nego do sada – piše list.

Od ovog jutra, svi manji zrakoplovi koji lete u radijusu od 30 milja oko Washingtona i visini manjoj od 18 tisuća feeta, planove leta moraju unaprijed dostaviti vlastima, te moraju neprekidno biti u vezi s kontrolorima leta – piše USA Today. Na mostovima i tunelima – poput Lincoln tunela između New Jerseya i New Yorka kamione se zaustavlja i pretresa, a u gradovima poput Chicaga proradili su takozvani centri za hitne operacije.

“Vrijeme kušnje za američki optimizam” – naslov je teksta koji današnji Christian Science Monitor objavljuje na naslovnoj strani. Za zemlju koja je do nedavno uživala u blagodatima tehnološke ekspanzije i čija je pažnja bila obuzeta indiskretnom vezom predsjednika i njegove praktikantice – budući su se izgledi dramatično promijenili, navodi bostonski list.

“Iznenada, Amerikanci su sučeljeni s neprekidnim bubnjanjem negativnih vijesti: od terorizma do rata s Irakom, pa do natezanja sa Sjevernom Korejom; od ponirućih cijena dionica i uspavanog gospodarstva, do snajperskih napada i rušenja raketoplana – svaki tjedan kao da donosi vijest o još jednoj opasnosti ili tragediji”. Naravno – nastavlja Christian Science Monitor – Amerikanci su oduvijek bili poznati po svojoj otpornosti, a mnogi su i dalje uvjereni da će zemlja iz ovog stanja izići još jača. Pa ipak, ne treba sumnjati da se svi ti problemi odražavaju na psihu nacije – navodi bostonski list.

XS
SM
MD
LG