Linkovi

Liječnike plaši mogućnost bankrota zbog visokih odšteta nezadovoljnim pacijentima (13/2/03) - 2003-02-10


Američki liječnici upozoravaju na krizu s osiguranjem protiv grešaka u liječenju pacijenata. Radi se o policama osiguranja koje liječnike štite od financijske propasti u slučaju da ih pacijenti tuže zbog nehata ili neznanja i presudom ostvare velike financijske odštete.

Međutim, uplate za takvo osiguranje toliko su porasle da neki liječnici specijalisti zatvaraju svoju praksu. Nedavno, u saveznoj državi West Virginia, kirurzi su održali prosvjed zbog visokih cijena osiguravajućih premija. U saveznoj državi Massachusetts, kriza osiguranja posebno teško pogađa specijaliste opstetričare, ali, rješenje koje predlažu liječnici i osiguravajuće kompanije zabrinjava i pravnike i skupine koje štite prava potrošača.

Howard Trietsch dobro je poznat građanima koji žive u Springfieldu; dapače, njegova se slika nalazi i u mnogim obiteljskim albumima - on je mnogim bebama pomogao da dođu na svijet. Svih tih godina, kako kaže, nikada mu nije bilo teško da dolazi po potrebi noću, vikendom, blagdanom ili u bilo koje vrijeme kada bi nekoj od njegovih pacijentica započeo porod.

No, od prvog siječnja, više nema poroda za dr. Trietscha. Od tog dana, on se, naime, bavi samo ginekologijom, ali više ne i porodiljstvom. Premija njegovog osiguranja utrostručila se, sa 30 na 90 tisuća dolara godišnje, što je za njegovu praksu bio prevelik trošak.

"Barem bih se još deset godina mogao baviti porodiljstvom. To sam uvijek želio raditi - pomagati ženama da donesu djecu na svijet. Na žalost, stvari se, eto, ne odvijaju kako sam želio" - kaže gospodin Trietsch.

On nije usamljen u svojoj odluci. Liječnička udruga Massachusettsa kaže da se u liječnici u sve većem broju odriču rada u porodiljstvu. Samo u jednom medicinskom centru, više od deset opstetričara prestalo je voditi porode, što je smanjilo broj raspoloživih porodničara za četvrtinu.

Premda pojedinci imaju različite razloge za napuštanje porodiljstva, najčešće se kao razlog navodi povećanje premija osiguranja. Specijalisti porodiljstva imaju, naime, gotovo najviše premije od svih liječnika, s obzirom da je vjerojatnost tužbi i odšteta najveća.

Tužbe su, međutim, postojale i ranije, pa se postavlja pitanje zašto su premije toliko porasle upravo u novije vrijeme. Dr. Charles Welch, predsjednik Liječničke udruge Massachusettsa, kaže da, premda se prosječni broj tužbi nije povećao, značajno se povećao iznos odšteta koje sudske porote dodjeljuju oštećenima:

"Ne želim ulaziti u raspravu vrijedi li neki slučaj dva ili četiri milijuna ili čak 20 milijuna dolara. Ono što je temeljno u takvoj raspravi jest da u sistemu ne postoji toliko novaca da bi se mogle isplatiti tolike odštete."

Liječnička udruga predložila je usvajanje zakonske mjere koja bi ograničila iznos odštete za "pretrpljene bolove i patnje" tužitelja na najviše 500 tisuća dolara, povrh naknade troškova liječenja i izgubljene plaće. Savezne države koje su uvele granicu za iznose odšteta - primjerice, Kalifornia i Kolorado - imaju znatno niže premije osiguranja liječnika.

S druge strane, Valerie Yarayshus, predsjednica Odvjetničke udruge Massachusettsa, tvrdi da odštete, premda su naoko vrlo velike, ustvari samo drže korak s inflacijom na polju medicine: "U raspravi se gubi stajalište koje zastupa prava pacijenata, o činjenici da se nitko ne želi naći u koži onog tko je pretrpio ozljedu kao rezultat medicinskog nehata. Radi se o zaštiti žrtava koje su bile najteže oštećene.

Liječnici upozoravaju da se javnost nalazi pred neugodnim izborim - s jedne strane je šansa za dobivanje velike odštete, a s druge mogućnost da se uopće pronađe liječnika.

XS
SM
MD
LG